menu
menu
search
{{item.title}} leaf pot {{item.value}} {{item.energyUnit}}/100 g {{item.value}} {{item.energyUnit}}/kg/min
account

Cizrnový narozeninový "Sachr" dort

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline

Ingredience

{{recipe.portionsString}}
{{item.unit}}

Postup přípravy receptu

1
Přes noc si namočíme cizrnu. Druhý den uvaříme v nové vodě do měkka. Tip: Když luštěniny namáčíte a při vaření přidáte do vody mořské řasy nebo saturejku, ještě více snížíte nadýmání a zlepšíte stravitelnost.
2
Vyšleháme si bílky se špetkou soli do tuhého sněhu.
3
Poté vyšleháme žloutky s medem.
4
Odvážíme si 700g uvařené cizrny, přidáme pomerančovou šťávu a rozmixujeme dohladka. Pak postupně přidáme zbylé ingredience (banány, kakao, prášek do pečiva, sodu) a opět mixujeme. Poté přidáme vyšlehané žloutky a sníh z bílků a zlehka vše promícháme.
5
Vléváme do tukem vytřené a vysypané kulaté dortové formy.
6
Pečeme cca 40 minut při 175 stupních. Upečený korpus poznáme klasickým zapíchnutím špejle. Pokud nám na špejli zůstane nehotové těsto, je třeba ještě péct.
7
Hotový dort necháme vychladnout. Poté rozkrojíme v půlce. Promažeme meruňkovou marmeládou a potřeme připraveným krémem z našlehanané šlehačky a mascarpone. Dáme na cca 1 h vychladit do lednice a mezitím si připravíme čokoládovou polevu. Ve vodní lázni si rozpustíme kokosový tuk a přidáme rozlámanou čokoládu. Jakmile se čokoláda rozpustí, přelijeme s ní dort a dáme znovu chladit do lednice.
8
Podáváme s vyšlehanou šlehačkou nebo zakysanou smetanou či tvarohem.
9
Tento dort mě opravdu očaroval, chutná opravdu jako ten klasický sachr dort. Inspirovala jsem se cizrnovým brownies, který jsem pekla nedávno. Říkala jsem si, že je těsto krásně vláčné, že by se hodilo na Sachr. Proto jsem vyzkoušela a opravdu mohu vřele doporučit. Tip: Pokud místo šlehačky a mascarpone použijete lehčí variantu např. zakysanou smetanu či tvaroh, ušetříte ještě spoustu tuku. :-)

Nutriční hodnoty

fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Ostatní
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
Energetická hodnota
22 512 kj
Bílkoviny
144 g
Sacharidy
553 g
Cukry
352 g
Tuky
281 g
Nasycené mastné kyseliny
166 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
14 g
Polynenasycené
6 g
Cholesterol
1 293 mg
Vláknina
67 g
Sůl
8 g
Voda
1 226 g
Vápník
641 mg
PHE
7 201 mg
Energetická hodnota
{{recipe.energy}} {{recipe.energyUnit}}-
Bílkoviny
{{recipe.protein}} g-
Sacharidy
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tuky
{{recipe.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{recipe.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{recipe.fiber}} g-
Sůl
{{recipe.salt}} g-
Voda
{{recipe.water}} g-
Vápník
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách