med včelí
Med včelí je výživná a lehce stravitelná potravina. Včelí med obsahuje zejména fruktózu, glukózu, sacharózu a další cukry. Za zmínku určitě stojí také obsah draslíku, vápníku, hořčíku či sodíku.
Včelí med je dokonalý zdroj energie. Med lze použít jako podpůrný prostředek při léčbě nachlazení, tlumí kašel a podle některých zdrojů navozuje dobrý spánek. Studie potvrdila, že med desinfikuje rány, mírní otoky a napomáhá obnově tkáně (nízké pH květového medu působí nepříznivě na růst bakterií a plísní).
Včelím medem můžeme nahradit jiná sladidla. Při výběru medu dbejme na jeho původ, jedná se totiž o jednu z nejčastěji pančovaných komodit. Čaj medem sladíme těsně před konzumací, kdy není nápoj tak horký. Jen tak si med zachová své hodnotné látky. Horčicovo-medový dresink skvěle dochutí vaše zeleninové saláty. Labužníky by mohl zaujmout náš recept na výborný koláč s medem a mandlemi.