menu
menu
search close
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Ovoce
keyboard_arrow_right
Ovoce čerstvé
keyboard_arrow_right
banán

banán

Množství x {{unitOption.title}} kus
banán
Energetická hodnota 394 kJ
= 94 kcal
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 22 g
Tuky 0,24 g
Vláknina 2 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 394 kJ
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 22 g
Tuky 0,24 g
Vláknina 2 g
Nutriční hodnoty
Stav
syrové
Bílkoviny
1 g
Sacharidy
22 g
Cukry
19 g
Tuky
0,24 g
Nasycené mastné kyseliny
0,06 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
0,02 g
Polynenasycené
0,06 g
Cholesterol
0 mg
Vláknina
2 g
Sůl
0 g
Voda
74 g
Vápník
12 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
60 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
{{dataChartPercent[5] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín B7 Vitamín B7 (biotin, vitamín H, koenzym R)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Vitamín K Vitamín K (menadion)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín A Vitamín A
Vitamín B Vitamín B
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Obsahuje minerální látky
Kobalt Kobalt
Sodík Sodík
Fluor Fluor
Vápník Vápník
Zinek Zinek
Draslík Draslík
Molybden Molybden
Selen Selen
Hořčík Hořčík
Jód Jód
Železo Železo
Fosfor Fosfor
Pektin Pektin
Mangan Mangan
Chrom Chrom
Měď Měď
Pozitivní vliv na zdraví
Cholesterol Zlepšuje stav cholesterolu
Otoky Zmírňuje otoky
Imunita Posiluje imunitu
Krevní tlak Snižuje krevní tlak
Jiné
PKU potraviny se známým obsahem PHE

Banán obsahuje vitamíny skupiny C, B, vitamín A a z minerálních látek hořčík, vápník a fosfor a velice prospěšný draslík.

Banán blahodárně působí na mozek, nervovou soustavu a svalovou soustavu. Konzumace banánu se doporučuje osobám s nemocným žaludkem, protože má zklidňující účinky. Banány jsou lehce stravitelné. Pro svůj vyšší obsah sacharidů a nízký obsah tuku je ocení zejména sportovci, kteří potřebují rychle doplnit energii. Banány je možné zařadit i do redukční diety, ale je vhodné je střídat i s méně sladkými druhy ovoce.

Banán se dnes využívá také v kosmetice, nejčastěji jako pleťová maska. Banány nikdy neskladujeme v lednici. Při výběru banánů dbejme na barvu slupky. Pokud je našedlá, znamená to, že plody zrály při nízké teplotě a brzy se budou kazit. Pokud chcete, aby vám banány déle vydržely, kupujte je lehce nazelenalé a nechte je postupně dozrát při pokojové teplotě. Konzumace banánu se nedoporučuje před vrcholovým výkonem, protože má lehce tlumící účinky. Věděli jste, že z bánánu lze jednoduše připravit banánová zmrzlina? Nebo si můžete zkusit připravit skvělý grilovaný banán.

Nejhledanější v kategorii Ovoce čerstvé

Název Energetická hodnota (kJ) Bílkoviny Sacharidy Tuky Vláknina
418 0,01 0,2 0 0,02 add_circle Zapsat
349 0,01 0,23 0 0,03 add_circle Zapsat
373 0,01 0,21 0 0,02 add_circle Zapsat
769 0,02 0,27 0,07 0,03 add_circle Zapsat
201 0,02 0,1 0 0,02 add_circle Zapsat
238 0 0,13 0 0,03 add_circle Zapsat
147 0,01 0,06 0 0,02 add_circle Zapsat
208 0,01 0,11 0 0,03 add_circle Zapsat
180 0,01 0,12 0 0,02 add_circle Zapsat
278 0,01 0,14 0 0,04 add_circle Zapsat
1 018 0,02 0,06 0,23 0,05 add_circle Zapsat
226 0,01 0,11 0,01 0,03 add_circle Zapsat
272 0,01 0,14 0,01 0,03 add_circle Zapsat
307 0,01 0,17 0 0,02 add_circle Zapsat
244 0 0,13 0 0,03 add_circle Zapsat
189 0,01 0,09 0 0,01 add_circle Zapsat
212 0 0,11 0 add_circle Zapsat
184 0,01 0,11 0 0,02 add_circle Zapsat
1 105 0,02 0,51 0,06 0,26 add_circle Zapsat
377 0,02 0,18 0,01 0,03 add_circle Zapsat
150 0,01 0,07 0 add_circle Zapsat
277 0,01 0,17 0 0,01 add_circle Zapsat
203 0,01 0,11 0 0,03 add_circle Zapsat
210 0,01 0,1 0 0,02 add_circle Zapsat
151 0,01 0,09 0 0,02 add_circle Zapsat
Životní styl za časů koronaviru aneb využijte nestandardní situaci ve svůj prospěch
Martin Schmiedl: Desatero zdravého jídelníčku
Nejlepší cvičební videa na internetu, podle kterých můžete cvičit zadarmo, a rady odborníka, jak si u toho neublížit
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách