menu
menu
search close
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Ovoce
keyboard_arrow_right
Ovoce čerstvé
keyboard_arrow_right
banán

banán

Množství x {{unitOption.title}} kus
Fotografie - banán
Energetická hodnota 394 kJ
= 94 kcal
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 22 g
Tuky 0,2 g
Vláknina 2 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 394 kJ
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 22 g
Tuky 0,2 g
Vláknina 2 g
Nutriční hodnoty
Stav
syrové
Bílkoviny
1 g
Sacharidy
22 g
Cukry
19 g
Tuky
0,2 g
Nasycené mastné kyseliny
0,1 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
0,02 g
Polynenasycené
0,1 g
Cholesterol
0 mg
Vláknina
2 g
Sůl
0 g
Voda
74 g
Vápník
12 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
60 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
{{dataChartPercent[5] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín B7 Vitamín B7 (biotin, vitamín H, koenzym R)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Vitamín K Vitamín K (menadion)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín A Vitamín A
Vitamín B Vitamín B
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Obsahuje minerální látky
Kobalt Kobalt
Sodík Sodík
Fluor Fluor
Vápník Vápník
Zinek Zinek
Draslík Draslík
Molybden Molybden
Selen Selen
Hořčík Hořčík
Jód Jód
Železo Železo
Fosfor Fosfor
Pektin Pektin
Mangan Mangan
Chrom Chrom
Měď Měď
Pozitivní vliv na zdraví
Cholesterol Zlepšuje stav cholesterolu
Otoky Zmírňuje otoky
Imunita Posiluje imunitu
Krevní tlak Snižuje krevní tlak
Jiné
PKU potraviny se známým obsahem PHE

Banán v sobě obsahuje vitamíny skupiny B, vitamíny C a A. Najdeme v něm cenné minerální látky jako draslík, hořčík, vápník a fosfor.

Konzumace banánu pozitivně působí na náš mozek, nervový a svalový systém. Jeho velkou výhodou je jeho snadná stravitelnost. Protože má příznivý vliv na trávení, pak je doporučován i pro osoby, které mají potíže s trávením a se žaludkem. Díky tomu, že obsahuje hodně sacharidů, ale jen málo tuku, tak je velmi oblíben zejména mezi sportovci, kteří potřebují rychle doplnit ztracenou energii. Banán je vhodný i do diety, ale je dobré ho zařazovat jen občas a střídat ho s méně sladkými druhy ovoce.

Banán má své využití i v kosmetice, nejčastěji se používá k přípravě pleťové masky. Banány není dobré skladovat v lednici, necháváme je položené ve spíži nebo na míse. Když vybíráme banány, pak dáváme pozor na barvu slupky. Když je slupka našedlá, pak to znamená, že dozrával při nízké teplotě a že se bude i rychleji kazit. Pokud chcete, aby vám banány déle vydrželi, pak doporučujeme kupovat ty zelené a nechat je pak př pokojové teplotě dozrát. Z banánu je možné připravit celou řadu chutných pokrmů (banana bread) nebo se z něj dá upéct skvělá banánová bábovka.

Nejhledanější v kategorii Ovoce čerstvé

Název Energetická hodnota (kJ)
418 add_circle Zapsat
349 add_circle Zapsat
373 add_circle Zapsat
769 add_circle Zapsat
201 add_circle Zapsat
238 add_circle Zapsat
257 add_circle Zapsat
304 add_circle Zapsat
180 add_circle Zapsat
244 add_circle Zapsat
199 add_circle Zapsat
250 add_circle Zapsat
228 add_circle Zapsat
341 add_circle Zapsat
208 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách