menu
menu
search
{{item.title}} leaf pot {{item.value}} {{item.energyUnit}}/100 g {{item.value}} {{item.energyUnit}}/kg/min
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Zelenina čerstvá
keyboard_arrow_right
listový špenát

listový špenát

Množství x {{unitOption.title}} kus
Energetická hodnota 64 kJ
= 15 kcal
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 0,6 g
Tuky 0,3 g
Vláknina -
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 64 kJ
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 0,6 g
Tuky 0,3 g
Vláknina -
Nutriční hodnoty
Bílkoviny
2 g
Sacharidy
0,6 g
Cukry
-
Tuky
0,3 g
Nasycené mastné kyseliny
-
Trans mastné kyseliny
-
Mononenasycené
-
Polynenasycené
-
Cholesterol
-
Vláknina
-
Sůl
-
Voda
-
Vápník
-
GI Glykemický indexhelp
PHE
125 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
-
Obsahuje vitamíny
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Inositol Inositol
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Vitamín K Vitamín K (menadion)
Cholin Cholin
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Vitamín A Vitamín A
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Obsahuje minerální látky
Železo Železo
Hořčík Hořčík
Zinek Zinek
Mangan Mangan
Selen Selen
Vápník Vápník
Měď Měď
Sodík Sodík
Draslík Draslík
Fosfor Fosfor
Pozitivní vliv na zdraví
Nehty Zlepšuje stav nehtů
Mozek Posiluje mozkovou činnost
Srdce Působí pozitivně na zdraví srdce
Svaly Posiluje svaly
Imunita Posiluje imunitu
Rakovina Vhodná potravina při prevenci či léčbě rakoviny
Zrak Vhodná potravina při problémech se zrakem
Těhotenství Vhodná potravina pro těhotné a kojící ženy
Kůže Blahodárně působí na zdraví kůže
Zuby Působí kladně na zuby
Vlasy Zlepšuje stav vlasů
Kosti Napomáhá při růstu a obnově kostí
Infekce Působí preventivně proti infekcím
Obsah potraviny

Špenát obsahuje víc než 88% vody a poměrně vysoké množství bílkovin. Je plný vitamínů, najdeme zde vitamíny A, C, E, K, vitamíny ze skupiny B, betakaroteny a jiné látky s antioxidačními vlastnostmi. Mimoto obsahuje mnoho minerálů – železo, sodík, draslík, vápník, hořčík, cholin a inositol. Špenát obsahuje i rostlinné látky, fytohormony, které pozitivně působí na rozvoj svalstva.

Vliv na zdraví

Antioxidanty zabraňují působení škodlivých volných radikálů, pomáhají udržovat dobrý stav kardiovaskulárního aparátu a jsou prevencí rakoviny. Konzumace špenátu je dobrá pro rozvoj červených krvinek, erytrocytů, je důležitá i pro plodnost ženy a dobrý průběh těhotenství. Další látky ze špenátu jsou důležité pro zdravý vzhled kůže, vlasů nebo nehtů a pevnost kostí a zubů. Má blahodárný účinek na zrak, chrání sliznice a tím předchází různým onemocnění (např. bronchitidě) a kladně ovlivňuje i duševní zdraví a posiluje imunitní systém a mozek.

Praktické rady

Je dobré kupovat lístky pevné, nesvázané a nezežloutlé. Skladujte méně než 3 dny, brzy totiž vadne a ztrácí nutriční hodnoty. Pokud chceme zamrazit, nejprve spaříme horkou vodou a případné nasekáme. V kuchyni ho využijeme ve formě protlaku k masu a knedlíkům. Dobrý je i do salátu nebo zapékaný s těstovinami se sýrem nebo smetanou. Je z něho i vynikající polévka.

Nejhledanější v kategorii Zelenina čerstvá

Název Energetická hodnota (kJ) Bílkoviny Sacharidy Tuky Vláknina
59 0,01 0,02 0 0,01 add_circle Zapsat
84 0,01 0,04 0 0,01 add_circle Zapsat
147 0,01 0,06 0 0,02 add_circle Zapsat
148 0,01 0,07 0 0,04 add_circle Zapsat
93 0,01 0,04 0 0,02 add_circle Zapsat
88 0,01 0,03 0 0,02 add_circle Zapsat
182 0,01 0,09 0 0,03 add_circle Zapsat
88 0,01 0,03 0,03 add_circle Zapsat
120 0,01 0,05 0,01 0,04 add_circle Zapsat
320 0,02 0,16 0 0,01 add_circle Zapsat
225 0,1 0 0,01 0 add_circle Zapsat
96 0,01 0,04 0 add_circle Zapsat
89 0,01 0,04 0 0,01 add_circle Zapsat
124 0,02 0,04 0 0,02 add_circle Zapsat
105 0,02 0,04 0 0,02 add_circle Zapsat
176 0,01 0,08 0 0,02 add_circle Zapsat
142 0,03 0,04 0 0,02 add_circle Zapsat
94 0,02 0,04 0 0,02 add_circle Zapsat
223 0,02 0,1 0 0,01 add_circle Zapsat
138 0,01 0,06 0 0,01 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách