Kapusta růžičková je druh košťálové zeleniny, která je bohatá zejména na vitamín C. Dále zde najdeme mangan, draslík, síru, vitamín B, mnoho vlákniny a další látky.
kapusta růžičková
Stav | syrové |
Bílkoviny | 4,39 g |
Sacharidy | 6,28 g |
Cukry | 3,82 g |
Tuky | 0,4 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0,05 g |
Trans mastné kyseliny | 0 g |
Mononenasycené | 0,01 g |
Polynenasycené | 0,19 g |
Cholesterol | - |
Vláknina | 4,3 g |
Sůl | - |
Voda | 85 g |
Vápník | 31,3 mg |
GI | |
PHE | 219,5 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Růžičková kapusta posiluje obranyschopnost organismu a vysoký obsah vlákniny podporuje zažívání. Vitamíny skupiny B zas pomáhají překonat únavu a stres. Dále tato zelenina působí kladně na krvetvorbu a růst buněk, zvyšuje pevnost tkání a má i vliv na ozdravění pleti a vlasů.
Při výběru zeleniny sledujte barvu a tvrdost kapustových růžiček. Barva by měla být jasně zelená, bez žlutých teček a růžičky by měly být spíše tvrdší, pevné a neovadlé. Růžičkovou kapustu můžete jen krátce podusit na másle a podávat jako příkrm (například k bramborám). Lze jí také přihodit do polévky, udělat z ní pokrm na způsob zadělávané klasické kapusty nebo ji třeba zapékat (s těstovinami, bramborami, rýží, masem, sýrem, vejci, smetanou, ...). Protože se jedná o nadýmavý druh zeleniny, je vhodné přidat také kmín či bylinky proti flatulenci.
Nejhledanější v kategorii Zelenina čerstvá
Název | Energetická hodnota (kcal) | |
---|---|---|
45 | |