menu
menu
search close
account

Nízkosacharidový makový koláč

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline

Ingredience

{{recipe.portionsString}}
{{item.unit}}

Postup přípravy receptu

1
Do misky nalijeme vlažné mléko, rozdrobíme do něj droždí a necháme 10min vzejít kvásek.
2
Do mísy vedle smíchejte mouku, 100g erythritolu, 1 vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru. Promíchejte a přidejte rozpuštěné máslo, žloutek a kvásek. Použijeme robot s hákem na hnětení těsta a na mírnou rychlost směs hněteme.Vznikne hladké těsto, které nakonec vždy ještě lehce prohnětu rukama.
3
Udělám z něj kouli, vložím do misky lehce vyprášené hladkou moukou a nechám 1 hodinu kynout. Pozor, protože je v těstu jen poloviční dávka mouky zbytek tvoří sojový protein, těsto nevzejde tak, jak je běžné. Přesto je nutné ho hodinu nechat v klidu. (Když necháte déle, nepřekyne a je to jen k dobru.)
4
Vykynuté těsto rozdělte na dílky a udělejte z nich kuličky. Ideálně doporučuji 12 dílků. Kuličky vyložte na plech a nechte kynout dalších 40 minut. Zatímco budou kuličky kynout na plechu, udělejt náplň. Mletý mák smíchejte s 230ml mléka, se 100g erythritolu, promíchejte a na mírném ohni přiveďte k varu. Míchejte a povařte 10 minut. Vmíchejte do směsi švěstková povidla, skořici, tuzemák a vanilku. Pořádně promíchejte a nechejte vychladnout.
5
Po 40 minutách vezměte ploché dno sklenice a do kuliček tlačte tak, že vzniknou koláčky s okrajem. Okraj by měl být cca 0,5 cm silný. Zapněte si troubu, aby se rozheřála na 170 stupňů a pak směsí naplňte připravené koláčky. Nakonec rozšlehejte vejce ve sklenici a potřete jím okraje koláčů.
6
Pečte v troubě podle typu trouby, většinou v rozpětí 10 až 25 minut. V každém případě barva koláčků by měla být do zlatova a je třeba pečení velmi hlídat.
7
Pozor, až koláče vystydnou, velice snadno tvrdnou, proto je třeba je chránit proti ztvrdnutí a nenechat je ležet jen tak na míse nebo na talíři.

Nutriční hodnoty

fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
{{dataChartPercent[5] | number:2}} %
Energetická hodnota
10 360 kJ
Bílkoviny
176 g
Sacharidy
140 g
Cukry
40 g
Tuky
115 g
Nasycené mastné kyseliny
35 g
Trans mastné kyseliny
1 g
Mononenasycené
26 g
Polynenasycené
40 g
Cholesterol
124 mg
Vláknina
44 g
Sůl
0,67 g
Voda
325 g
Vápník
2 534 mg
PHE
8 794 mg
Energetická hodnota
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Bílkoviny
{{recipe.protein}} g-
Sacharidy
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tuky
{{recipe.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{recipe.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{recipe.fiber}} g-
Sůl
{{recipe.salt}} g-
Voda
{{recipe.water}} g-
Vápník
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách