Vaječný žloutek tvoří asi 30 až 35 % hmotnosti slepičího vejce a obsahuje zejména tuk. Výživná hodnota a vlastnosti tuků jsou dány skladbou mastných kyselin, které jsou tvořeny z 34 % nasycenými kyselinami (palmitovou a stearovou) a z 66 % kyselinami nenasycenými (olejovou, linolovou a linolenovou). Významnou složkou vaječného žloutku je cholesterol, jenž je nezbytný pro normální vývoj zárodku. Dále zde najdeme malé množství bílkovin a také řadu vitamínů (obsaženy jsou prakticky všechny důležité vitamíny kromě vitamínu C), největší podíl má vitamín A a vitamín D3. Z minerálních látek žloutek obsahuje sodík, draslík, chloridy, vápník, železo, hořčík, zinek, síru a fosfor.
REKLAMA | Pro odstranění reklam aktivuj Premium.
Potraviny keyboard_arrow_right
Mléčné výrobky a vejce keyboard_arrow_right
Vejce keyboard_arrow_right
vaječný žloutek
vaječný žloutek
Množství x {{unitOption.title}} kus
Energetická hodnota 354 kcal
= 1 483 kJ
Bílkoviny 16,53 g
Sacharidy 1,23 g
Tuky 31,48 g
Vláknina -
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 354 kcal
Bílkoviny 16,53 g
Sacharidy 1,23 g
Tuky 31,48 g
Vláknina -
Nutriční hodnoty
Stav | syrové |
Bílkoviny | 16,53 g |
Sacharidy | 1,23 g |
Cukry | 0,23 g |
Tuky | 31,48 g |
Nasycené mastné kyseliny | 10,05 g |
Trans mastné kyseliny | 0 g |
Mononenasycené | 13,38 g |
Polynenasycené | 5,65 g |
Cholesterol | 1 458 mg |
Vláknina | - |
Sůl | 0,15 g |
Voda | 48,7 g |
Vápník | 137,2 mg |
GI | |
PHE | 775 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Složení nutričních hodnot
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Vitamín B7 Vitamín B7 (biotin, vitamín H, koenzym R)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Vitamín K Vitamín K (menadion)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín B12 Vitamín B12 (kobalamin)
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Cholin Cholin
Vitamín D Vitamín D (ergosterol, kalciferol, viosterol)
Vitamín A Vitamín A
Obsahuje minerální látky
Fosfor Fosfor
Selen Selen
Draslík Draslík
Molybden Molybden
Kobalt Kobalt
Sodík Sodík
Zinek Zinek
Jód Jód
Měď Měď
Chrom Chrom
Hořčík Hořčík
Fluor Fluor
Železo Železo
Mangan Mangan
Vápník Vápník
Vaječné žloutky patří na zdravý jídelníček, ale s jejich konzumací by se to nemělo přehánět, obsahují totiž poměrně hodně tuku. Pro dietu je vhodnější konzumovat spíše bílky, které obsahují především bílkoviny, které mají velmi vysoký termický efekt a udrží nás nejdéle nasycené.
Při vyšší potřebě bílkovin, při redukční dietě či fitness výživě, můžete k jednomu žloutku přidat více bílků. Tím vám vznikne ideální základ pro odlehčenou omeletu či míchaná vejce. Koagulace neboli srážení žloutku nastává při teplotě 65 - 70 °C. Vaječné žloutky se hojně používají při přípravě různých dezertů a moučníků (srnčí hřbet ze žloutků, české buchty, ...).
Nejhledanější v kategorii Vejce
Název | Energetická hodnota (kcal) | |
---|---|---|
317 | | |
322 | |
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných uživatelů