menu
menu
search close
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Mléčné výrobky a vejce
keyboard_arrow_right
Vejce
keyboard_arrow_right
vaječný žloutek

vaječný žloutek

Množství x {{unitOption.title}} kus
Fotografie - vaječný žloutek
Energetická hodnota 1 483 kJ
= 354 kcal
Bílkoviny 17 g
Sacharidy 1 g
Tuky 31 g
Vláknina -
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 1 483 kJ
Bílkoviny 17 g
Sacharidy 1 g
Tuky 31 g
Vláknina -
Nutriční hodnoty
Stav
syrové
Bílkoviny
17 g
Sacharidy
1 g
Cukry
0,23 g
Tuky
31 g
Nasycené mastné kyseliny
10 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
13 g
Polynenasycené
6 g
Cholesterol
1 458 mg
Vláknina
-
Sůl
0,15 g
Voda
49 g
Vápník
137 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
775 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
-
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
-
Obsahuje vitamíny
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Vitamín B7 Vitamín B7 (biotin, vitamín H, koenzym R)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Vitamín K Vitamín K (menadion)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín B12 Vitamín B12 (kobalamin)
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Cholin Cholin
Vitamín D Vitamín D (ergosterol, kalciferol, viosterol)
Vitamín A Vitamín A
Obsahuje minerální látky
Fosfor Fosfor
Selen Selen
Draslík Draslík
Molybden Molybden
Kobalt Kobalt
Sodík Sodík
Zinek Zinek
Jód Jód
Měď Měď
Chrom Chrom
Hořčík Hořčík
Fluor Fluor
Železo Železo
Mangan Mangan
Vápník Vápník

Vaječný žloutek tvoří asi 30 až 35 % hmotnosti slepičího vejce a obsahuje zejména tuk. Výživná hodnota a vlastnosti tuků jsou dány skladbou mastných kyselin, které jsou tvořeny z 34 % nasycenými kyselinami (palmitovou a stearovou) a z 66 % kyselinami nenasycenými (olejovou, linolovou a linolenovou). Významnou složkou vaječného žloutku je cholesterol, jenž je nezbytný pro normální vývoj zárodku. Dále zde najdeme malé množství bílkovin a také řadu vitamínů (obsaženy jsou prakticky všechny důležité vitamíny kromě vitamínu C), největší podíl má vitamín A a vitamín D3. Z minerálních látek žloutek obsahuje sodík, draslík, chloridy, vápník, železo, hořčík, zinek, síru a fosfor.

Vaječné žloutky patří na zdravý jídelníček, ale s jejich konzumací by se to nemělo přehánět, obsahují totiž poměrně hodně tuku. Pro dietu je vhodnější konzumovat spíše bílky, které obsahují především bílkoviny, které mají velmi vysoký termický efekt a udrží nás nejdéle nasycené.

Při vyšší potřebě bílkovin, při redukční dietě či fitness výživě, můžete k jednomu žloutku přidat více bílků. Tím vám vznikne ideální základ pro odlehčenou omeletu či míchaná vejce. Koagulace neboli srážení žloutku nastává při teplotě 65 - 70 °C. Vaječné žloutky se hojně používají při přípravě různých dezertů a moučníků (srnčí hřbet ze žloutků, české buchty, ...).

Nejhledanější v kategorii Vejce

Název Energetická hodnota (kJ)
1 327 add_circle Zapsat
1 350 add_circle Zapsat
632 add_circle Zapsat
679 add_circle Zapsat
814 add_circle Zapsat
694 add_circle Zapsat
619 add_circle Zapsat
187 add_circle Zapsat
187 add_circle Zapsat
1 465 add_circle Zapsat
202 add_circle Zapsat
622 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách