Skořice je kůra stromu skořicovníku, která obsahuje silice, třísloviny a beta sitesterol. Z hlavních živin skořici vévodí sacharidy. Vysoký je také obsah vlákniny.
skořice mletá
Stav | syrové |
Bílkoviny | 4 g |
Sacharidy | 28 g |
Cukry | 0 g |
Tuky | 2 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Trans mastné kyseliny | 0 g |
Mononenasycené | 0 g |
Polynenasycené | 0,8 g |
Cholesterol | - |
Vláknina | 53 g |
Sůl | 0,06 g |
Voda | 9 g |
Vápník | 1 436 mg |
GI | 0 |
PHE | 196 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Skořice mletá obsahuje beta sitesterol, který působí jako antioxidant a je regulátorem činnosti řady enzymů. Při studii na pacientech s diabetem bylo prokázáno, že pravidelná konzumace skořice pomáhá snižovat hladinu cholesterolu (celkového i „zlého“), triglyceridů i cukru v krvi. Skořice je dále vhodná pro podporu trávení, pomáhá proti nachlazení a jako prevence infekce, působí proti nevolnostem, pomáhá bojovat proti celulitidě a mírní menstruační potíže. V poslední době se spekuluje o vlivu skořice na potlačení rozšiřování nádorových buněk či na spojitost s hubnutím. Konzumace skořice není vhodná pro těhotné ženy.
Za nejkvalitnější je považována skořice pocházející ze Srí Lanky z ostrova Cejlon. Tato skořice tvoří typické svitky (okraje jsou stočené do jakési ruličky). Doporučenou kávovou lžičku skořice denně není problém zkonzumovat rozmíchanou v jogurtu, který zmírní její ostrost. Také je možné ji přidat do pohankové kaše nebo do bezlepkových muffinů. Osvědčenou kombinací, jejíž dokonalým zástupcem je štrúdl, jsou pak jablka a skořice
Nejhledanější v kategorii Přísady a ochucovadla
Název | Energetická hodnota (kJ) | |
---|---|---|
1 331 | | |
1 343 | | |
1 325 | | |
1 344 | | |
1 327 | | |
1 394 | | |
650 | | |
1 680 | | |
1 676 | | |
418 | | |
340 | | |
1 200 | | |
764 | | |
433 | | |
387 | |