menu
menu
search
{{item.title}} leaf pot {{item.value}} {{item.energyUnit}}/100 g {{item.value}} {{item.energyUnit}}/kg/min
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Mléko
keyboard_arrow_right
mléko polotučné 1,5% tuku

mléko polotučné 1,5% tuku

Množství x {{unitOption.title}} kus
mléko polotučné 1,5% tuku
Energetická hodnota 198 kJ
= 47 kcal
Bílkoviny 3 g
Sacharidy 5 g
Tuky 2 g
Vláknina -
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 198 kJ
Bílkoviny 3 g
Sacharidy 5 g
Tuky 2 g
Vláknina -
Nutriční hodnoty
Bílkoviny
3 g
Sacharidy
5 g
Cukry
5 g
Tuky
2 g
Nasycené mastné kyseliny
0,91 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
0,41 g
Polynenasycené
0,09 g
Cholesterol
0,01 mg
Vláknina
-
Sůl
-
Voda
90 g
Vápník
121 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
169 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Ostatní
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
-
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín K Vitamín K (menadion)
Vitamín D Vitamín D (ergosterol, kalciferol, viosterol)
Vitamín B12 Vitamín B12 (kobalamin)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín A Vitamín A
Vitamín B7 Vitamín B7 (biotin, vitamín H, koenzym R)
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Obsahuje minerální látky
Kobalt Kobalt
Měď Měď
Zinek Zinek
Fluor Fluor
Železo Železo
Selen Selen
Sodík Sodík
Hořčík Hořčík
Fosfor Fosfor
Vápník Vápník
Draslík Draslík
Chrom Chrom
Jód Jód
Mangan Mangan
Obsah potraviny

Mléko je dobrým zdrojem vápníku.

Vliv na zdraví

Vápník, jehož zdrojem je i mléko, je základní součástí lidského těla. Nachází se v kostech, zubech, svalech, krvi a dalších tělesných tkáních. Pro lidskou stravu je tak vápník velmi podstatný. Jeho přísun je důležitý především u dětí (vývoj) a u těhotných žen. Také je nutno říci, že pokud se má v těle vápník zabudovat, je zároveň žádoucí dostatek vitamínu D. Při dlouhodobém deficitu vápníku (vit. D) v potravě, je větší riziko vyplavování vápníku z kostí a vzniku osteoporózy (týká se zejména starších osob, kterým se pak kosti lehce zlomí-např. i při prudkém zakašlání).

Praktické rady

Pokud vám trávení laktózy v kravském mléce způsobuje potíže a nechcete se jeho konzumace vzdát, zkuste je ve formě zakysaných mléčných výrobků. Pakliže chcete kravské mléko zcela nahradit, poohlédněte se ve zdravé výživě. Na výběr je dnes již řada produktů. Od mléka kozího, ovčího, někdy se podaří sehnat i mléko kobylí. Dále je možné koupit „mléko“ sójové, mandlové, z kešu oříšků apod., které sice nejsou v pravém slova smyslu mléka, ale v kuchyni je využijete stejným způsobem. Hodí se však i k přímé konzumaci.

Nejhledanější v kategorii Mléko

Název Energetická hodnota (kJ) Bílkoviny Sacharidy Tuky Vláknina
267 0,03 0,05 0,04 add_circle Zapsat
167 0,03 0,04 0,01 add_circle Zapsat
193 0,03 0,05 0,01 add_circle Zapsat
93 0 0,02 0,01 0 add_circle Zapsat
264 0,03 0,05 0,04 0 add_circle Zapsat
190 0,03 0,05 0,01 add_circle Zapsat
42 0 0,01 0 add_circle Zapsat
190 0,03 0,05 0,01 add_circle Zapsat
192 0,03 0,05 0,01 add_circle Zapsat
176 0,03 0,04 0,01 0 add_circle Zapsat
193 0,03 0,05 0,01 add_circle Zapsat
180 0,04 0,05 0,01 0 add_circle Zapsat
152 0,03 0,04 0,01 0 add_circle Zapsat
192 0,03 0,05 0,01 0 add_circle Zapsat
339 0,09 0,08 0,01 0,02 add_circle Zapsat
190 0,03 0,05 0,01 0 add_circle Zapsat
197 0,03 0,05 0,01 add_circle Zapsat
180 0,03 0,04 0,01 0 add_circle Zapsat
201 0,03 0,05 0,01 0 add_circle Zapsat
159 0,03 0,05 0 0 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách