menu
menu
search close
account

Lehký těstovinový salát

star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
star star_half star_outline
Web
27.04.2020
Svatava Zacharová

Ingredience

{{recipe.portionsString}}
{{item.unit}}

Ingredience

1 porce

Postup přípravy receptu

1
Nejprve si uvaříme těstoviny takzvaně al dente (na skus) v osolené vroucí vodě. Chce to trochu cvik, ale klidně je během varu můžete ochutnat. Měly by při skousnutí lehce křupnout. Lehce, ne že je budete jíst syrové… Uvařené těstoviny scedíme a propláchneme studenou vodou.
2
Než se nám uvaří těstoviny, orestujeme si na olivovém oleji očištěné a na plátky nakrájené žampiony (fajnšmekři mohou přidat i na kolečka nakrájenou jarní cibulku). A už je skoro hotovo.
3
Do mísy dáme těstoviny, přidáme orestované žampiony i s olejem, naklíčené luštěniny, na kolečka nakrájené olivy,nastrouhaný parmazán, ochutíme chilli nebo čerstvě mletým pepřem, zakápneme octem balsamico a po důkladném promíchání servírujeme.
4
Na talíři dozdobíme čerstvými bylinkami.
5
Poznámka: Nemusí to být zrovna špagety, ale určitě by ty těstoviny měly být buď ze semolinové mouky, uvařené al dente, anebo celozrnné. Proč? Protože mají nižší glykemický index a na delší dobu zasytí. Další surovinou v tomto salátu jsou naklíčené luštěniny, které dodají tělu dostatek vlákniny, důležité vitaminy jako třeba A, E, vitaminy řady B, minerály jako vápník, draslík, hořčík či tolik potřebné železo, ale HLAVNĚ jsou také dobrým zdrojem bílkoviny! Když k tomu přidáme ještě trochu parmazánu, jen pro chuť, není třeba to s ním přehánět, olivový olej, orestované žampiony (já je používám velmi často a nejen v letních salátech) a čerstvé bylinky, získáme vyvážený a chutný oběd.

Nutriční hodnoty

fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
{{dataChartPercent[5] | number:2}} %
Energetická hodnota
2 409 kJ
Bílkoviny
24 g
Sacharidy
74 g
Cukry
4 g
Tuky
20 g
Nasycené mastné kyseliny
6 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
2 g
Polynenasycené
0,15 g
Cholesterol
0,02 mg
Vláknina
4 g
Sůl
2 g
Voda
25 g
Vápník
23 mg
PHE
1 211 mg
Energetická hodnota
{{recipe.energy}} kJ- {{recipe.energy}} kcal-
Bílkoviny
{{recipe.protein}} g-
Sacharidy
{{recipe.carbohydrate}} g-
Cukry
{{recipe.sugar}} g-
Tuky
{{recipe.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{recipe.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{recipe.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{recipe.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{recipe.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{recipe.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{recipe.fiber}} g-
Sůl
{{recipe.salt}} g-
Voda
{{recipe.water}} g-
Vápník
{{recipe.calcium}} mg-
PHE
{{recipe.phe}} mg
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách