menu
menu
search
{{item.title}} leaf pot {{item.value}} {{item.energyUnit}}/100 g {{item.value}} {{item.energyUnit}}/kg/min
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Sýry měkké a tvrdé
keyboard_arrow_right
parmazán

parmazán

Množství x {{unitOption.title}} kus
Energetická hodnota 1 629 kJ
= 389 kcal
Bílkoviny 35 g
Sacharidy 3 g
Tuky 26 g
Vláknina -
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 1 629 kJ
Bílkoviny 35 g
Sacharidy 3 g
Tuky 26 g
Vláknina -
Nutriční hodnoty
Stav
syrové
Bílkoviny
35 g
Sacharidy
3 g
Cukry
3 g
Tuky
26 g
Nasycené mastné kyseliny
16 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
7 g
Polynenasycené
0,57 g
Cholesterol
0,07 mg
Vláknina
-
Sůl
-
Voda
30 g
Vápník
1 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
1 744 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Ostatní
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
-
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín B12 Vitamín B12 (kobalamin)
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Vitamín D Vitamín D (ergosterol, kalciferol, viosterol)
Vitamín A Vitamín A
Vitamín K Vitamín K (menadion)
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Vitamín B7 Vitamín B7 (biotin, vitamín H, koenzym R)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Cholin Cholin
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Obsahuje minerální látky
Sodík Sodík
Hořčík Hořčík
Selen Selen
Mangan Mangan
Vápník Vápník
Měď Měď
Draslík Draslík
Fosfor Fosfor
Zinek Zinek
Železo Železo
Obsah potraviny

Parmezán je sýr původem z Itálie. Má žlutou barvu, zrnitou strukturu a hladkou kůrku. Vyrábí se z čerstvého a nepasterovaného kravského mléka bez jakýchkoliv přídatných látek. Nechává se 15–20 dnů máčet v solném roztoku, poté 1 až 3 roky zraje na dřevěných policích. Díky dlouhému zrání obsahuje bílkoviny, vápník a fosfor, v lehce stravitelné formě. Nezanedbatelný je i obsah hořčíku, sodíku, draslíku a dalších prvků. Tuk je obsažen v dobře stravitelné, jemně rozptýlené formě a je nosičem vitamínů A, D a E.

Vliv na zdraví

Mohou ho konzumovat i lidé s intolerancí laktózy. Nevýhodou je vysoký obsah soli, a tak již nejsou příliš vhodné pro děti a pro konzumenty, kteří trpí vysokým krevním tlakem či onemocněním ledvin, jelikož na sebe váže vodu. Bývají také tučné. Mléčné bílkoviny mají řadu fyziologických funkcí týkajících se např. kardiovaskulárního systému (antitrombotické a antihypertenzní účinky), nervového systému (antistresové účinky), obranyschopnosti (antimikrobiální a imunostimulační účinky), trávicího systému a přenosu minerálů (železo a vápník). Některé obsažené bílkoviny, především kasein posilují ochrannu před zubním kazem.

Praktické rady

Pravý parmazán jen těžko ukrojíte rovně, protože se díky své struktuře jakoby loupe. Ideální je si koupit parmazán vcelku, speciálním nožíkem se loupe na nepravidelné kousky nebo strouhá na jemném struhadle až těsně před konzumací či před vařením. Doporučuje se skladovat v chladničce zhruba v úrovní přihrádky na zeleninu, zabalený ve fólii, aby nepřijímal pachy. Parmezán se snadno rozpouští a používá se do polévek, omáček, do těstovin, jako posyp nebo se dá konzumovat samotný s vínem.

Nejhledanější v kategorii Sýry měkké a tvrdé

Název Energetická hodnota (kJ) Bílkoviny Sacharidy Tuky Vláknina
1 100 0,27 0,02 0,16 add_circle Zapsat
1 101 0,27 0 0,17 0 add_circle Zapsat
497 0,11 0,03 0,07 add_circle Zapsat
1 064 0,27 0 0,16 0 add_circle Zapsat
541 0,28 0,03 0 0 add_circle Zapsat
997 0,17 0,02 0,18 add_circle Zapsat
1 376 0,18 0,02 0,28 add_circle Zapsat
337 0,11 0,02 0,03 add_circle Zapsat
691 0,19 0,02 0,09 add_circle Zapsat
1 428 0,26 0,01 0,26 add_circle Zapsat
1 206 0,24 0,02 0,21 add_circle Zapsat
1 235 0,21 0,02 0,23 add_circle Zapsat
1 198 0,3 0,01 0,15 0 add_circle Zapsat
1 065 0,28 0,02 0,15 add_circle Zapsat
331 0,11 0,03 0,03 0 add_circle Zapsat
1 549 0,22 0,03 0,3 0 add_circle Zapsat
1 426 0,26 0,09 0,26 add_circle Zapsat
1 264 0,22 0,02 0,23 add_circle Zapsat
1 110 0,28 0 0,16 add_circle Zapsat
1 215 0,3 0 0,19 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách