menu
menu
search close
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Pokrmy
keyboard_arrow_right
Polévky
keyboard_arrow_right
dýňová polévka

dýňová polévka

Množství x {{unitOption.title}} kus
Fotografie - dýňová polévka
Energetická hodnota 243 kJ
= 58 kcal
Bílkoviny 3 g
Sacharidy 10 g
Tuky 0,95 g
Vláknina 1 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 243 kJ
Bílkoviny 3 g
Sacharidy 10 g
Tuky 0,95 g
Vláknina 1 g
Nutriční hodnoty
Stav
tepelně zpracované
Bílkoviny
3 g
Sacharidy
10 g
Cukry
9 g
Tuky
0,95 g
Nasycené mastné kyseliny
0,46 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
0,19 g
Polynenasycené
0,04 g
Cholesterol
2 mg
Vláknina
1 g
Sůl
1 g
Voda
78 g
Vápník
84 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
135 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
{{dataChartPercent[5] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín B7 Vitamín B7 (biotin, vitamín H, koenzym R)
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín B12 Vitamín B12 (kobalamin)
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín A Vitamín A
Vitamín K Vitamín K (menadion)
Obsahuje minerální látky
Chrom Chrom
Hořčík Hořčík
Draslík Draslík
Kobalt Kobalt
Fluor Fluor
Pektin Pektin
Jód Jód
Mangan Mangan
Sodík Sodík
Zinek Zinek
Fosfor Fosfor
Vápník Vápník
Železo Železo
Molybden Molybden
Měď Měď
Pozitivní vliv na zdraví
Srdce Působí pozitivně na zdraví srdce
Ledviny Vhodná potravina při potížích s ledvinami
Trávení Podporuje trávení
Metabolismus Podporuje metabolismus (látkovou výměnu)
Zažívání Vhodná potravina při střevních potížích
Moč Podporuje tvorbu moči
Slinivka Vhodná potravina při potížích se slinivkou
Jiné

Na dýňovou polévku má každá hospodyňka svůj osvědčený recept. Základem dýňové polévky je dýně, která se může kombinovat s další zeleninou (cibule, mrkev, celer, petržel, ...). Dále se mohou přidávat i brambory, batáty, topinambury, máslo, smetana, sýr, vejce, uzenina, koření, mořské řasy, tofu a další ingredience.

Konzumace dýně a pokrmů z ní se doporučuje při onemocnění žaludku, sleziny a slinivky břišní. Tato zelenina má také močopudné a žlučopudné účinky a pomáhá vylučovat z těla toxiny. Nízký obsah sodíku a vysoký obsah draslíku dělá z dýňové dužiny skvělý lék na srdeční a ledvinové potíže.

Některé druhy dýně se dají konzumovat i se slupkou, například dýně Hokkaido, která je i nejčastěji využívanou pro přípravu dýňové polévky. Na trhu je ale celá řada druhů dýní, a tak můžete experimentovat (vyzkoušejte třeba polévku z máslové dýně). Dýňová semínka nevyhazujte, můžete si je usušit a opražit. Tato pochoutka navíc pomáhá proti roupům, hlístům a škrkavkám.

Nejhledanější v kategorii Polévky

Název Energetická hodnota (kJ)
142 add_circle Zapsat
251 add_circle Zapsat
140 add_circle Zapsat
364 add_circle Zapsat
360 add_circle Zapsat
235 add_circle Zapsat
200 add_circle Zapsat
395 add_circle Zapsat
347 add_circle Zapsat
420 add_circle Zapsat
147 add_circle Zapsat
143 add_circle Zapsat
339 add_circle Zapsat
173 add_circle Zapsat
407 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách