menu
menu
search
{{item.title}} leaf pot {{item.value}} {{item.energyUnit}}/100 g {{item.value}} {{item.energyUnit}}/kg/min
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Zelenina čerstvá
keyboard_arrow_right
cibule

cibule

Množství x {{unitOption.title}} kus
cibule
Energetická hodnota 182 kJ
= 43 kcal
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 9 g
Tuky 0,25 g
Vláknina 3 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 182 kJ
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 9 g
Tuky 0,25 g
Vláknina 3 g
Nutriční hodnoty
Stav
syrové
Bílkoviny
1 g
Sacharidy
9 g
Cukry
6 g
Tuky
0,25 g
Nasycené mastné kyseliny
0,09 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
0 g
Polynenasycené
0,11 g
Cholesterol
-
Vláknina
3 g
Sůl
-
Voda
88 g
Vápník
37 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
35 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Ostatní
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
-
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín B Vitamín B
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Vitamín K Vitamín K (menadion)
Vitamín A Vitamín A
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Vitamín B7 Vitamín B7 (biotin, vitamín H, koenzym R)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Obsahuje minerální látky
Měď Měď
Pektin Pektin
Fosfor Fosfor
Mangan Mangan
Hořčík Hořčík
Draslík Draslík
Molybden Molybden
Sodík Sodík
Zinek Zinek
Jód Jód
Železo Železo
Vápník Vápník
Fluor Fluor
Selen Selen
Chrom Chrom
Kobalt Kobalt
Pozitivní vliv na zdraví
Srdce Působí pozitivně na zdraví srdce
Krevní tlak Snižuje krevní tlak
Cévy Má pozitivní vliv na zdraví cév
Imunita Posiluje imunitu
Infekce Působí preventivně proti infekcím
Kašel Pomáhá při kašli
Jiné
PKU potraviny se známým obsahem PHE
Obsah potraviny

Cibule obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, E a karoteny. Je bohatá na kyselinu listovou. Z minerálů v cibuli nalezneme důležité prvky jako železo, zinek, síra, fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík, měď, jód. Význam má i obsažená látka allicin.

Vliv na zdraví

Cibulový odvar je výborný proti kašli a rýmě. Posiluje žaludek a střeva. Podle studií prováděných na zvířatech v letech 1995-2005 se může allicin uplatnit i při léčbě aterosklerózy nebo při snižování krevního tlaku. Tato látka má však i antitrombotické a protizánětlivé účinky a působí jako antioxidant. Při šetřící dietě se doporučuje používat cibuli pouze na vyvaření (při přípravě omáček, polévek aj.)a poté ji z pokrmu vyndat.

Praktické rady

Čerstvý plátek cibule se přikládá na bodnutí a štípnutí hmyzem. Zabráníme tak zarudnutí a nepříjemnému svědění. Cibuli krájejte plastovým nebo keramickým nožem. Při zpracování klasickým nožem nám brzy zoxiduje a tím hořkne. Druh cibule volíme podle povahy připravovaného pokrmu. Na běžné vaření se nejčastěji používá klasická žlutá cibule. Bez této královny zeleniny nepřipravíte správný základ na guláš, omáčku nebo vývar. Syrová se hodí třeba na tlačenku či do utopenců. Dobře se skladuje. Červená cibule (Carmen) je výborná do salátů či pomazánek, protože má nasládlou chuť a výraznou barvu. Při tepelné úpravě tato cibule ztrácí svou barvu, ale ne chuť. Hodí se tedy i při dušení či pečení. Výsledný pokrm je pak sladší a jemnější, než kdybychom použili klasickou cibuli. Bílá cibule se hodí zejména pro studenou kuchyni, protože při tepelné úpravě ztrácí svou chuť. Na vaření se nehodí také proto, že je výrazně dražší než klasická cibule. Cibule šalotka má většinou ostřejší chuť než cibule klasická. Běžně se používá zejména pro přípravu francouzských, amerických či ruských pokrmů.

Nejhledanější v kategorii Zelenina čerstvá

Název Energetická hodnota (kJ) Bílkoviny Sacharidy Tuky Vláknina
93 0,01 0,04 0 0,02 add_circle Zapsat
59 0,01 0,02 0 0,01 add_circle Zapsat
84 0,01 0,04 0 0,01 add_circle Zapsat
90 0,01 0,04 0 0,01 add_circle Zapsat
147 0,01 0,06 0 0,02 add_circle Zapsat
148 0,01 0,07 0 0,04 add_circle Zapsat
118 0,01 0,06 0 0,01 add_circle Zapsat
88 0,01 0,03 0,03 add_circle Zapsat
68 0,01 0,02 0 0,01 add_circle Zapsat
85 0,01 0,03 0 0,01 add_circle Zapsat
320 0,02 0,16 0 0,01 add_circle Zapsat
110 0,01 0,05 0 0,02 add_circle Zapsat
89 0,01 0,04 0 0,01 add_circle Zapsat
90 0,01 0,03 0 0,02 add_circle Zapsat
100 0,01 0,04 0 0,02 add_circle Zapsat
120 0,01 0,05 0,01 0,04 add_circle Zapsat
110 0,01 0,05 0 0,02 add_circle Zapsat
89 0,01 0,04 0 0,01 add_circle Zapsat
532 0,06 0,25 0 0,01 add_circle Zapsat
120 0,01 0,04 0 0,02 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách