menu
menu
search close
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Pečivo a pomazánky
keyboard_arrow_right
Pečivo slané
keyboard_arrow_right
chléb žitný

chléb žitný

Množství x {{unitOption.title}} kus
chléb žitný
Energetická hodnota 1 010 kJ
= 241 kcal
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 48 g
Tuky 1 g
Vláknina 6 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 1 010 kJ
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 48 g
Tuky 1 g
Vláknina 6 g
Nutriční hodnoty
Bílkoviny
8 g
Sacharidy
48 g
Cukry
2 g
Tuky
1 g
Nasycené mastné kyseliny
0,1 g
Trans mastné kyseliny
-
Mononenasycené
-
Polynenasycené
-
Cholesterol
-
Vláknina
6 g
Sůl
2 g
Voda
-
Vápník
-
GI Glykemický indexhelp
PHE
375 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
{{dataChartPercent[5] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín B Vitamín B
Obsahuje minerální látky
Draslík Draslík
Fosfor Fosfor
Železo Železo
Pozitivní vliv na zdraví
Zažívání Vhodná potravina při střevních potížích
Tlusté střevo Působí jako prevence před onemocněním tlustého střeva
Trávení Podporuje trávení
Cévy Má pozitivní vliv na zdraví cév
Srdce Působí pozitivně na zdraví srdce
Rakovina Vhodná potravina při prevenci či léčbě rakoviny

Žito, které je hlavní složkou tohoto chleba, obsahuje asi 70% sacharidů, 9-15% bílkovin a 1,5% tuku. Najdeme v něm i vlákninu, vitamíny skupiny B a pestrou škálu minerálních látek (draslík, fosfor, železo, síru, fluor, ...).

Žitná mouka a výrobky z ní, tedy i žitný chléb, blahodárně působí na činnost střev, proti zácpě, hemoroidům či nádorům. Je též známo, že konzumace žita prospívá celému oběhovému systému. Žitný chléb je o něco více hutný a sytější než chléb pšeničný. Ocení ho tedy i lidé, kteří se snaží regulovat svou hmotnost.

Pokud máte tu možnost, vybírejte raději chléb z celého zrna žita a kváskový (místo chleba, kde bylo použito droždí). Kvásek je na rozdíl od droždí přirozenou substancí, která v důsledku svého působení posiluje imunitu. Žitný chléb vydrží delší dobu, než chléb klasický. Je dobrý jak čerstvý, tak i starší, a jeho chuť se v různých fázích liší. Nenechte se odradit mírně nakyslou chutí žitného chleba. Jedná se o přirozený jev a neznamená to, že je chléb špatný. Pokud chcete vytvořit svůj vlastní chléb, máme pro vás recept na celozrnný žitný kváskový domácí chléb .

Nejhledanější v kategorii Pečivo slané

Název Energetická hodnota (kJ) Bílkoviny Sacharidy Tuky Vláknina
1 316 0,1 0,46 0,09 0,07 add_circle Zapsat
871 0,05 0,41 0,01 0,05 add_circle Zapsat
992 0,07 0,46 0,01 0,05 add_circle Zapsat
869 0,05 0,41 0,01 0,05 add_circle Zapsat
869 0,06 0,38 0,01 0,05 add_circle Zapsat
1 020 0,08 0,45 0,01 0,04 add_circle Zapsat
1 262 0,1 0,57 0,04 0,04 add_circle Zapsat
964 0,08 0,41 0,01 0,05 add_circle Zapsat
1 000 0,08 0,42 0,03 0,05 add_circle Zapsat
1 202 0,09 0,55 0,03 0,02 add_circle Zapsat
1 100 0,1 0,43 0,05 0,03 add_circle Zapsat
1 197 0,08 0,6 0,01 0,03 add_circle Zapsat
1 082 0,08 0,42 0,05 0,06 add_circle Zapsat
1 025 0,27 0,02 0,12 0,11 add_circle Zapsat
807 0,05 0,37 0,01 0,08 add_circle Zapsat
1 070 0,1 0,46 0,03 0,05 add_circle Zapsat
1 076 0,09 0,42 0,05 0,04 add_circle Zapsat
988 0,09 0,46 0,02 0,06 add_circle Zapsat
921 0,06 0,44 0,01 0,05 add_circle Zapsat
1 460 0,08 0,74 0,02 0,04 add_circle Zapsat
1 156 0,11 0,28 0,11 0,08 add_circle Zapsat
750 0,06 0,35 0,01 0,09 add_circle Zapsat
1 074 0,08 0,43 0,04 0,05 add_circle Zapsat
1 004 0,08 0,47 0,01 0,05 add_circle Zapsat
1 140 0,08 0,53 0,03 0 add_circle Zapsat
Životní styl za časů koronaviru aneb využijte nestandardní situaci ve svůj prospěch
Martin Schmiedl: Desatero zdravého jídelníčku
Nejlepší cvičební videa na internetu, podle kterých můžete cvičit zadarmo, a rady odborníka, jak si u toho neublížit
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách