menu
menu
search
{{item.title}} leaf pot {{item.value}} {{item.energyUnit}}/100 g {{item.value}} {{item.energyUnit}}/kg/min
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Přílohy
keyboard_arrow_right
bramborová kaše

bramborová kaše

Množství x {{unitOption.title}} kus
Energetická hodnota 474 kJ
= 113 kcal
Bílkoviny 3 g
Sacharidy 19 g
Tuky 3 g
Vláknina 3 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 474 kJ
Bílkoviny 3 g
Sacharidy 19 g
Tuky 3 g
Vláknina 3 g
Nutriční hodnoty
Stav
tepelně zpracované
Bílkoviny
3 g
Sacharidy
19 g
Cukry
4 g
Tuky
3 g
Nasycené mastné kyseliny
2 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
0,76 g
Polynenasycené
0,19 g
Cholesterol
0 mg
Vláknina
3 g
Sůl
0,98 g
Voda
76 g
Vápník
0,06 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
135 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Ostatní
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
-
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín B7 Vitamín B7 (biotin, vitamín H, koenzym R)
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Vitamín A Vitamín A
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín D Vitamín D (ergosterol, kalciferol, viosterol)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Cholin Cholin
Vitamín B12 Vitamín B12 (kobalamin)
Vitamín K Vitamín K (menadion)
Obsahuje minerální látky
Molybden Molybden
Měď Měď
Kobalt Kobalt
Železo Železo
Fosfor Fosfor
Vápník Vápník
Pektin Pektin
Mangan Mangan
Sodík Sodík
Draslík Draslík
Hořčík Hořčík
Chrom Chrom
Fluor Fluor
Zinek Zinek
Selen Selen
Jód Jód
Pozitivní vliv na zdraví
Hubnutí Vhodná potravina při redukci hmotnosti
Obsah potraviny

základními surovinami pro výrobu bramborové kaše jsou zpravidla brambory, mléko, máslo a sůl. Někteří lidé přidávají také smetanu, různé bylinky, muškátový oříšek, smaženou cibulku, výraznější sýr typu parmezán aj.

Vliv na zdraví

brambory jsou zdrojem vitamínů a minerálů. Mléko obsahuje zejména vápník, který je důležitý pro kosti, zuby a nehty. Pokud to nepřeženete s máslem (nebo jej nahradíte kapkou olivového oleje), hodí se tato příloha pro redukční dietu, protože je nízkokalorická. V geriatrii je bramborová kaše asi nejčastěji podávanou teplou přílohou. Staří lidé mají často potíže se zuby, kousáním a polykáním a tak je bramborová kaše vhodná i zde. Navíc se jedná o lehce stravitelný pokrm, který tito lidé mívají v oblibě.

Praktické rady

bramborovou kaši je nejlepší připravovat z čerstvých brambor. Na trhu je množství instantních dehydrovaných výrobků, které nám mají usnadnit práci a ušetřit čas. Kaše z takových polotovarů však bývá plná chemie a určitě není tak chutná, jako ta, kterou si připravíte sami. Kdo má rád kaši a konzumuje ji opravdu často, může si její chuť zpestřit pokaždé jinou přísadou. Kromě bylinek je možné využít téměř jakýkoliv druh zeleniny, a to v podílu, který vyhovuje právě vám. Vhodnou volbou je brokolice, květák, mrkev, celer, petržel, různé druhy mražených zeleninových směsí aj. Postup přípravy je stejný, jako u jednodruhové kaše. Na závěr jen v hotové bramborové kaši rozšťoucháme nebo rozmixujeme další (povařené) přísady.

Nejhledanější v kategorii Přílohy

Název Energetická hodnota (kJ) Bílkoviny Sacharidy Tuky Vláknina
280 0,01 0,16 0 0,03 add_circle Zapsat
390 0,02 0,13 0,03 0,02 add_circle Zapsat
373 0,01 0,21 0 0,01 add_circle Zapsat
1 150 0,04 0,35 0,12 0,03 add_circle Zapsat
890 0,07 0,42 0,02 0,01 add_circle Zapsat
543 0,02 0,23 0,03 0,04 add_circle Zapsat
471 0,02 0,17 0,04 0,01 add_circle Zapsat
135 0,03 0,04 0 0,02 add_circle Zapsat
180 0,01 0,08 0 0,03 add_circle Zapsat
275 0,01 0,05 0,04 0,01 add_circle Zapsat
1 284 0,09 0,49 0,07 0,04 add_circle Zapsat
496 0,03 0,26 0 0 add_circle Zapsat
358 0,01 0,1 0,04 0,03 add_circle Zapsat
547 0,01 0,09 0,1 add_circle Zapsat
361 0,02 0,18 0 0,04 add_circle Zapsat
205 0,02 0,12 0 0,03 add_circle Zapsat
188 0,01 0,1 0 0,03 add_circle Zapsat
650 0,05 0,29 0,01 0,02 add_circle Zapsat
350 0,05 0,09 0,03 0,01 add_circle Zapsat
90 0,01 0,03 0 0,03 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách