menu
menu
search close
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Pochoutky
keyboard_arrow_right
Ořechy a semena
keyboard_arrow_right
arašídy loupané pražené nesolené

arašídy loupané pražené nesolené

Množství x {{unitOption.title}} kus
Fotografie - arašídy loupané pražené nesolené
Energetická hodnota 2 595 kJ
= 620 kcal
Bílkoviny 25 g
Sacharidy 12 g
Tuky 49 g
Vláknina 8 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 2 595 kJ
Bílkoviny 25 g
Sacharidy 12 g
Tuky 49 g
Vláknina 8 g
Nutriční hodnoty
Bílkoviny
25 g
Sacharidy
12 g
Cukry
4 g
Tuky
49 g
Nasycené mastné kyseliny
6 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
25 g
Polynenasycené
15 g
Cholesterol
-
Vláknina
8 g
Sůl
-
Voda
2 g
Vápník
59 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
1 266 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
{{dataChartPercent[5] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Vitamín B Vitamín B
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Vitamín A Vitamín A
Vitamín B7 Vitamín B7 (biotin, vitamín H, koenzym R)
Obsahuje minerální látky
Vápník Vápník
Jód Jód
Kobalt Kobalt
Mangan Mangan
Draslík Draslík
Selen Selen
Železo Železo
Fosfor Fosfor
Sodík Sodík
Měď Měď
Fluor Fluor
Hořčík Hořčík
Zinek Zinek
Pozitivní vliv na zdraví
Cévy Má pozitivní vliv na zdraví cév
Mozek Posiluje mozkovou činnost
Nervová soustava Posiluje nervovou soustavu
Srdce Působí pozitivně na zdraví srdce
Kůže Blahodárně působí na zdraví kůže
Buňky Má pozitivní vliv na buňky
Negativní vliv na zdraví
Alergie Může způsobovat alergické reakce

Arašídy loupané pražené nesolené se vyznačují vysokým obsahem tuku, a to asi kolem 45 – 50%, a poměrně značným množstvím proteinů, asi kolem 25 – 30%. Z dalších významných látek najdeme v arašídech například vitamíny skupiny B, hořčík, vápník, zinek či fosfor. Podzemnice olejná, která je zdrojem lusků obsahujících arašídy, patří do čeledi bobovitých.

Arašídy jsou pro mnoho lidí alergenem. Příznaky alergie na burské oříšky se neliší od jiných potravinových alergií, a to včetně nejrizikovějšího projevu – anafylaktického šoku. Nejznámějšími alergeny obsaženými v burských oříšcích jsou vicilin a konglutinin. Pražením arašídů se zvyšuje množství obsažených alergenů. Antioxidanty obsažené v této dobrotě chrání buňky, tkáně a orgány a zpomalují jejich stárnutí. Arašídy působí příznivě na nervovou soustavu, zpomalují proces degenerace mozku, napomáhají předcházet diabetu, mají pozitivní vliv na léčbu kožních chorob a omezují vznik kardiovaskulárních onemocnění. Pokud držíte redukční dietu, dávejte pozor na množství zkonzumovaných oříšků, protože jsou velmi energeticky bohaté. Jestliže máte vysoký krevní tlak, volte raději nesolenou variantu arašídů.

Arašídy se hodí, když vás honí mlsná, ale mohou se také stát i součástí plnohodnotného jídla. Skvěle doplní chuť pečeného masa, jsou tradiční součástí pokrmu zvaného kung pao i nejrůznějších zeleninových salátů. Buráky se dají používat i na sladko – k pečení sušenek či jiných moučníků a dezertů. Z arašídů si také můžete připravit populární arašídové máslo. Stačí, když buráky rozdrtíte v hmoždíři nebo zpracujete v mixéru. Vznikne pomazánka, která se hodí k potírání pečiva nebo ke zdobení pokrmů.

Nejhledanější v kategorii Ořechy a semena

Název Energetická hodnota (kJ)
2 458 add_circle Zapsat
2 557 add_circle Zapsat
2 554 add_circle Zapsat
2 609 add_circle Zapsat
2 596 add_circle Zapsat
2 072 add_circle Zapsat
2 894 add_circle Zapsat
2 666 add_circle Zapsat
2 443 add_circle Zapsat
2 931 add_circle Zapsat
2 450 add_circle Zapsat
1 835 add_circle Zapsat
2 609 add_circle Zapsat
2 583 add_circle Zapsat
2 671 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách