menu
menu
search close
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Zelenina, luštěniny a houby
keyboard_arrow_right
Zelenina čerstvá
keyboard_arrow_right
zelenina průměr

zelenina průměr

Množství x {{unitOption.title}} kus
Fotografie - zelenina průměr
Energetická hodnota 120 kJ
= 29 kcal
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 4 g
Tuky 0,34 g
Vláknina 2 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 120 kJ
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 4 g
Tuky 0,34 g
Vláknina 2 g
Nutriční hodnoty
Stav
syrové
Bílkoviny
1 g
Sacharidy
4 g
Cukry
2 g
Tuky
0,34 g
Nasycené mastné kyseliny
0,03 g
Trans mastné kyseliny
-
Mononenasycené
-
Polynenasycené
-
Cholesterol
-
Vláknina
2 g
Sůl
-
Voda
-
Vápník
22 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
50 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
{{dataChartPercent[5] | number:2}} %
Pozitivní vliv na zdraví
Rakovina Vhodná potravina při prevenci či léčbě rakoviny
Srdce Působí pozitivně na zdraví srdce
Hubnutí Vhodná potravina při redukci hmotnosti
Infekce Působí preventivně proti infekcím

Zelenina obsahuje velké množství vody a vlákniny. Zelenina je průměrně tvořena hlavně sacharidy, najdete tu však i bílkoviny. Tuků a soli je zde minimum. Čerstvá zelenina je pestrou zásobárnou vitamínů a minerálních látek.

Zelenina je velmi důležitá pro každého z nás a měla by tvořit základ našeho jídelníčku. Konkrétní účinek na zdraví závisí vždy na typu konzumované zeleniny. Voda obsažená v zelenině pomáhá hydratovat náš organismus a vláknina skvěle podpoří naše trávení a činnost střev. Zelenina je i hlavním pomocníkem při hubnutí.

Nejlepší je zeleninu konzumovat čerstvou, zachová si tak nejvíce vitamínů a minerálních látek. Můžete si vytvořit skvělé zeleninové saláty, které vám dodají energii a svěžest. Aby tělo mohlo využít i všechny vitamíny rozpustné v tucích (D, E, K, A), pak se doporučuje přidat trošku olivového oleje, tučnějšího sýra nebo hrst ořechů. Další velmi vhodnou úpravou je šetrné vaření v páře nebo blanšírování, které udrží zeleninu krásně barevnou a křupavou. Také si můžete připravit dušenou zeleninu nebo vařenou (polévky, omáčky, ...). Ani rychlým orestováním nebo šetrným pečením se čas od času nic nepokazí. Nejméně vhodné je pak fritování či dlouhé smažení na nevhodném nebo velkém množství tuku.

Nejhledanější v kategorii Zelenina čerstvá

Název Energetická hodnota (kJ) Bílkoviny Sacharidy Tuky Vláknina
148 1 7 0,22 4 add_circle Zapsat
118 0,65 6 0,17 0,69 add_circle Zapsat
59 0,82 2 0,18 0,93 add_circle Zapsat
93 0,96 4 0,23 2 add_circle Zapsat
90 0,9 4 0,2 1 add_circle Zapsat
72 1 2 0,3 2 add_circle Zapsat
156 1 7 0,29 3 add_circle Zapsat
110 1 5 0,1 2 add_circle Zapsat
110 1 5 0,39 2 add_circle Zapsat
158 3 6 0,2 3 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách