menu
menu
search
{{item.title}} leaf pot {{item.value}} {{item.energyUnit}}/100 g {{item.value}} {{item.energyUnit}}/kg/min
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Zelenina, luštěniny a houby
keyboard_arrow_right
Houby
keyboard_arrow_right
žampiony dušené

žampiony dušené

Množství x {{unitOption.title}} kus
Energetická hodnota 205 kJ
= 49 kcal
Bílkoviny 3 g
Sacharidy 7 g
Tuky 0,44 g
Vláknina 1 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 205 kJ
Bílkoviny 3 g
Sacharidy 7 g
Tuky 0,44 g
Vláknina 1 g
Nutriční hodnoty
Stav
tepelně zpracované
Bílkoviny
3 g
Sacharidy
7 g
Cukry
3 g
Tuky
0,44 g
Nasycené mastné kyseliny
2 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
2 g
Polynenasycené
2 g
Cholesterol
8 mg
Vláknina
1 g
Sůl
0,88 g
Voda
79 g
Vápník
63 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
169 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín B7 Vitamín B7 (biotin, vitamín H, koenzym R)
Vitamín K Vitamín K (menadion)
Vitamín B12 Vitamín B12 (kobalamin)
Vitamín A Vitamín A
Vitamín D Vitamín D (ergosterol, kalciferol, viosterol)
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Obsahuje minerální látky
Železo Železo
Mangan Mangan
Fosfor Fosfor
Sodík Sodík
Selen Selen
Fluor Fluor
Draslík Draslík
Měď Měď
Vápník Vápník
Jód Jód
Kobalt Kobalt
Chrom Chrom
Hořčík Hořčík
Zinek Zinek
Pektin Pektin
Molybden Molybden
Pozitivní vliv na zdraví
Rakovina Vhodná potravina při prevenci či léčbě rakoviny
Srdce Působí pozitivně na zdraví srdce
Imunita Posiluje imunitu
Obsah potraviny

Žampiony obsahují velké množství vitamínů, hlavně vitaminy A, B komplex (B1, B2, B3, B6, B9, B12), C, D, E i K a minerálních látek, hlavně draslíku, sodíku a fosforu. Žampiony mají velmi nízký obsah kalorií, tuku, cholesterolu a obsahují mastné kyseliny (omega 3 a 6). Neméně důležitými látkami jsou i antioxidanty.

Vliv na zdraví

Žampiony podporují imunitní systém a napomáhají při léčbě alergií. Protože upravují hladinu cukru v krvi, hodí se při léčbě cukrovky. Působí preventivně vůči kardiovaskulárním onemocněním a rakovině.

Praktické rady

Při nákupu vybíráme pevné, suché a neporušené žampiony. Myjeme je až těsně před použitím. V kuchyni je můžeme připravit na másle s kmínem, přidáváme do omáček nebo salátů. Konzumaci v syrovém stavu je lepší se vyhnout nebo je potřeba je dobře očistit a oloupat.

Nejhledanější v kategorii Houby

Název Energetická hodnota (kJ) Bílkoviny Sacharidy Tuky Vláknina
106 0,03 0,03 0 0,01 add_circle Zapsat
135 0,03 0,03 0 0,02 add_circle Zapsat
154 0,03 0,05 0,01 0,02 add_circle Zapsat
670 0,04 0,17 0,09 0,01 add_circle Zapsat
71 0,01 0,02 0 add_circle Zapsat
1 300 0,25 0,41 0,03 0,15 add_circle Zapsat
415 0,04 0,01 0,08 0,01 add_circle Zapsat
218 0,03 0,04 0,02 0,01 add_circle Zapsat
109 0,03 0,03 0 0,01 add_circle Zapsat
160 0,05 0,02 0 0,03 add_circle Zapsat
110 0,03 0,03 0 0,01 add_circle Zapsat
455 0,07 0,03 0,08 add_circle Zapsat
80 0,02 0,01 0 0,02 add_circle Zapsat
188 0,03 0,06 0,01 0,02 add_circle Zapsat
158 0,03 0 0,02 add_circle Zapsat
357 0,09 0,11 0,01 0,08 add_circle Zapsat
50 0,01 0,01 0 0,01 add_circle Zapsat
113 0,03 0,03 0 0,02 add_circle Zapsat
146 0 0,05 0 0,01 add_circle Zapsat
461 0,02 0,04 0,1 add_circle Zapsat
Mléko – z farmy, nebo pasterované?
Martin Schmiedl: Desatero zdravého jídelníčku
Nejlepší cvičební videa na internetu, podle kterých můžete cvičit zadarmo, a rady odborníka, jak si u toho neublížit
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách