Zeleninové rizoto se většinou připravuje na cibulovém základu. Hlavní přísadou je samozřejmě rýže, do které se přidává zelenina (nejčastěji směs mrkve, hrášku a kukuřice). Pokrm se dochucuje solí a lze přidat i pepř či jiné koření.
rizoto zeleninové
Stav | tepelně zpracované |
Bílkoviny | 7 g |
Sacharidy | 39 g |
Cukry | 2 g |
Tuky | 4 g |
Nasycené mastné kyseliny | 2 g |
Trans mastné kyseliny | 0 g |
Mononenasycené | 1 g |
Polynenasycené | 0,87 g |
Cholesterol | 7 mg |
Vláknina | 2 g |
Sůl | 1 g |
Voda | 47 g |
Vápník | 122 mg |
GI | |
PHE | 371 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Zeleninové rizoto je určitě možné zařadit na zdravý, vyvážený jídelníček. Rýže i zelenina jsou zdrojem vitamínů, minerálních látek i vlákniny. Pokrm je přirozeně bezlepkový a lze ho tedy podávat i celiakům. Pokud držíte redukční dietu, je vhodné přidat k zeleninovému rizotu také dostatečné množství kvalitních bílkovin (libové maso, nízkotučný strouhaný sýr, ...). Jídlo vás lépe zasytí, sníží se jeho glykemický index, a bude i ochranou pro zachování vaší svalové hmoty.
Při přípravě pokrmu používejte kvalitní olej vhodný pro tepelnou úpravu a čerstvou zeleninu (namísto mražené nebo sterilované). Zeleninové rizoto lze podávat jako přílohu k masu nebo jako samostatný chod (např. lehký letní oběd). Rizoto nemusí být jen z rýže, je možné ho doplnit i dalšími obilninami, například bulgurem, ovsem,jáhlami nebo pohankou.
Nejhledanější v kategorii Hotová jídla
Název | Energetická hodnota (kJ) | |
---|---|---|
1 527 | | |
1 775 | | |
488 | | |
1 114 | | |
540 | | |
135 | | |
1 120 | | |
1 585 | | |
647 | | |
630 | | |
419 | | |
787 | |