Paprika je výborným zdrojem vlákniny, vitamínů i minerálních látek. Z vitamínů zde najdeme vitamín C, A, B a E, z minerálních látek je zde draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a jód.
paprika
Stav | syrové |
Bílkoviny | 1,09 g |
Sacharidy | 4,59 g |
Cukry | 2,5 g |
Tuky | 0,46 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0,1 g |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | 2 g |
Sůl | - |
Voda | - |
Vápník | - |
GI | |
PHE | 54,5 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Papriky posilují naši obranyschopnost a díky vysokému obsahu vlákniny podporují trávení. Červená paprika se také vyznačuje obsahem karotenoidů, zvaných lykopen, jenž napomáhá předcházet rakovině prostaty, děložního čípku, slinivky břišní a močového měchýře. Žlutá paprika je skvělým pomocníkem pro naše oči, a to díky vitamínu E, který je důležitý pro správnou funkci našeho oka. Ve žluté paprice se i vyskytují dva antioxidanty lutein a zeaxanthin, které pomáhají předcházet tvorbě šedého zákalu.
Obecně platí, že barevná zelenina má vyšší obsah nutričních látek a vitamínů. Z tohoto úhlu pohledu se jeví barevné papriky jako nejhodnotnější zelenina. Pálivá paprika zas posiluje imunitu organismu a podporuje trávení. Červená, oranžová, žlutá i zelená paprika skvěle dochutí všechny saláty i různé masové nebo zeleninové špízy. Při nákupu vybírejte kusy, které jsou pevné a čerstvé.
Nejhledanější v kategorii Zelenina čerstvá
Název | Energetická hodnota (kcal) | |
---|---|---|
35 | | |
22 | | |
27 | | |
30 | | |
30 | | |
33 | | |
27 | | |
26 | | |
60 | | |
45 | |