Okurka nakládačka je výborným zdrojem vlákniny a vody, poněvadž obou složek obsahuje opravdu obrovské množství. Dále obsahuje i hořčík, draslík, vápník, sodík, fosfor, křemík a síru. Z vitamínů jsou zde zastoupeny A, C, K a vitamíny skupiny B.
okurka nakládačka
Stav | syrové |
Bílkoviny | 1 g |
Sacharidy | 2 g |
Cukry | 1 g |
Tuky | 0,1 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0,1 g |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | 1,5 g |
Sůl | 0 g |
Voda | - |
Vápník | 15 mg |
GI | |
PHE | 50 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Okurky nakládačky, stejně jako salátové okurky, jsou výbornou potravinou jak pro klasický jídelníček, tak i pro ten redukční. Jejich předností je minimální množství kalorií a vysoký obsah vlákniny, která příznivě ovlivňuje činnost našich střev. Díky obsahu vlákniny je i mírně projímavá. Navíc okurka je zelenina, která podporuje vylučování moči a snižuje ukládání kyseliny močové v těle. Využívá se na srdeční a ledvinové problémy, pomáhá při otocích a léčbě ledvinových nebo žlučových kamenů.
Okurka nakládačka se hodí velmi dobře do salátu, stejně jako salátová okurka. Pokud se chystáte 'nakládačky' zavařovat nebo si zakoupit v obchodě, tak pamatujte na to, že čím menší okurky jsou, tím bývají chutnější a křupavější. Ve větších okurkách je často mnoho nedobrých semen, jsou měkké a hodně vodnaté. Kyselé okurky se tradičně přidávají do bramborového salátu, ale skvěle se hodí i do dalších salátů, například do řepového.
Nejhledanější v kategorii Zelenina čerstvá
Název | Energetická hodnota (kcal) |
---|