menu
menu
search close
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Pokrmy
keyboard_arrow_right
Hotová jídla
keyboard_arrow_right
květák smažený

květák smažený

Množství x {{unitOption.title}} kus
Fotografie - květák smažený
Energetická hodnota 1 095 kJ
= 262 kcal
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 27 g
Tuky 14 g
Vláknina 3 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 1 095 kJ
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 27 g
Tuky 14 g
Vláknina 3 g
Nutriční hodnoty
Stav
tepelně zpracované
Bílkoviny
6 g
Sacharidy
27 g
Cukry
3 g
Tuky
14 g
Nasycené mastné kyseliny
2 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
4 g
Polynenasycené
5 g
Cholesterol
29 mg
Vláknina
3 g
Sůl
2 g
Voda
49 g
Vápník
47 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
325 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
{{dataChartPercent[5] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín B12 Vitamín B12 (kobalamin)
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Vitamín B7 Vitamín B7 (biotin, vitamín H, koenzym R)
Cholin Cholin
Vitamín D Vitamín D (ergosterol, kalciferol, viosterol)
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Vitamín K Vitamín K (menadion)
Vitamín A Vitamín A
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Obsahuje minerální látky
Draslík Draslík
Fosfor Fosfor
Selen Selen
Železo Železo
Měď Měď
Chrom Chrom
Pektin Pektin
Kobalt Kobalt
Sodík Sodík
Vápník Vápník
Hořčík Hořčík
Fluor Fluor
Zinek Zinek
Mangan Mangan
Jód Jód
Molybden Molybden
Negativní vliv na zdraví
Rakovina Riziková potravina, která může v nadměrném množství ovlivnit vznik rakoviny
Přetrvávající zvýšení krevního tlaku Může zhoršovat nadváhu/obezitu

Smažený květák je velmi oblíbený pokrm, který se připravuje tak, že se nejdříve krátce povaří očištěné a omyté syrové růžičky květáku. Ty se po vychladnutí obalují v mouce, osolených vejcích a strouhance. Poté se květák smaží ve vysoké vrstvě tuku, nejčastěji v rostlinném oleji.

Květák je sám o sobě velmi zdravý a je velkým přínosem pro naše zdraví, avšak smažené pokrmy nejsou příliš vhodné pro běžný jídelníček. Obsahují mnoho tuku, mají vysokou energetickou hodnotu a při jejich přípravě mohou vznikat kancerogenní (rakovinotvorné) látky.

Květák obalte v celozrnné strouhance a upečte na menším množství kvalitního oleje v troubě (nebo použijte speciální nádobu ke smažení, kde postačí jen několik kávových lžiček tuku). Jako příloha se nejlépe hodí vařené brambory a zeleninový salát. Pokud se neobejdete bez tatarské omáčky, udělejte si raději její odlehčenou verzi, místo majonézy poslouží tučnější jogurt, tvaroh nebo zakysaná smetana. Další možností je připravit si květák trošku jinak, omytý syrový květák obalte ve směsi oleje a svého oblíbeného koření, rozložte ho na pečící květák a pečte v troubě. Je opravdu výborný, a když budete chtít obměnu, tak si z něj můžete snadno vytvořit teplý květákový salát.

Nejhledanější v kategorii Hotová jídla

Název Energetická hodnota (kJ)
540 add_circle Zapsat
135 add_circle Zapsat
488 add_circle Zapsat
677 add_circle Zapsat
1 115 add_circle Zapsat
980 add_circle Zapsat
812 add_circle Zapsat
365 add_circle Zapsat
589 add_circle Zapsat
950 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách