Hrách, který patří mezi luštěny, je bohatý na sacharidy a rostlinné bílkoviny. Dále obsahuje i vitamíny skupiny B a vitamín C. Z minerálních látek je zastoupen vápník, hořčík, draslík, fosfor a další důležité živiny. Hrách nám také nabízí velké množství vlákniny.
hrách
Stav | syrové |
Bílkoviny | 23 g |
Sacharidy | 61 g |
Cukry | 3 g |
Tuky | 1 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0,26 g |
Trans mastné kyseliny | 0 g |
Mononenasycené | 0,15 g |
Polynenasycené | 0,65 g |
Cholesterol | - |
Vláknina | 14 g |
Sůl | - |
Voda | 10 g |
Vápník | 64 mg |
GI | |
PHE | 1 158 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
S jistotou lze hrách zařadit do racionálního jídelníčku zdravých osob i do redukčních diet, a to zejména díky jeho vysokému obsahu bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Protože hrách patří luštěniny, tak je hůře stravitelný a je potřeba ho správně upravit. Díky tomu není vhodný pro osoby se šetřící dietou. Citlivým jedincům totiž může zapříčinit nadýmaní a podobné střevní obtíže. Tento jev se snižuje správnou úpravou, tedy namáčením, delším vařením a přidáním určitého koření a bylinek (majoránka, fenykl, řasa kombu, anýz, zázvor, ...).
Nejvíce živin z hrachu získáte pokud ho naklíčíte, luštěninové klíčky jsou totiž velmi zdravé. Avšak i vařením získáte hodně živin a zdraví prospěšných látek. Luštěniny je nutné předem namočit, protože jsou pak lépe stravitelné a zároveň se i rychleji uvaří. Uvařený hrách lze přidat do různých zeleninových salátů, uvařit z něj polévku, kaši, nebo z něj vytvořit pomazánky či karbanátky.
Nejhledanější v kategorii Luštěniny
Název | Energetická hodnota (kJ) | |
---|---|---|
1 442 | | |
1 480 | | |
1 250 | | |
558 | | |
1 465 | | |
486 | | |
462 | | |
138 | | |
1 260 | | |
465 | | |
148 | | |
329 | | |
497 | | |
1 260 | | |
329 | |