Kalorické Tabulky
star star star star star_half
menu
menu
search close
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Zelenina, luštěniny a houby
keyboard_arrow_right
Luštěniny
keyboard_arrow_right
hrách

hrách

Množství x {{unitOption.title}} kus
Fotografie - hrách
Energetická hodnota 372 kcal
= 1 557 kJ
Bílkoviny 23 g
Sacharidy 61 g
Tuky 1 g
Vláknina 14 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 372 kcal
Bílkoviny 23 g
Sacharidy 61 g
Tuky 1 g
Vláknina 14 g
Nutriční hodnoty
Stav
syrové
Bílkoviny
23 g
Sacharidy
61 g
Cukry
3 g
Tuky
1 g
Nasycené mastné kyseliny
0,26 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
0,15 g
Polynenasycené
0,65 g
Cholesterol
-
Vláknina
14 g
Sůl
-
Voda
10 g
Vápník
64 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
1 158 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín B7 Vitamín B7 (biotin, vitamín H, koenzym R)
Vitamín A Vitamín A
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Obsahuje minerální látky
Selen Selen
Vápník Vápník
Molybden Molybden
Jód Jód
Železo Železo
Měď Měď
Sodík Sodík
Fosfor Fosfor
Draslík Draslík
Chrom Chrom
Zinek Zinek
Hořčík Hořčík
Fluor Fluor
Kobalt Kobalt
Mangan Mangan

Hrách, který patří mezi luštěny, je bohatý na sacharidy a rostlinné bílkoviny. Dále obsahuje i vitamíny skupiny B a vitamín C. Z minerálních látek je zastoupen vápník, hořčík, draslík, fosfor a další důležité živiny. Hrách nám také nabízí velké množství vlákniny.

S jistotou lze hrách zařadit do racionálního jídelníčku zdravých osob i do redukčních diet, a to zejména díky jeho vysokému obsahu bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Protože hrách patří luštěniny, tak je hůře stravitelný a je potřeba ho správně upravit. Díky tomu není vhodný pro osoby se šetřící dietou. Citlivým jedincům totiž může zapříčinit nadýmaní a podobné střevní obtíže. Tento jev se snižuje správnou úpravou, tedy namáčením, delším vařením a přidáním určitého koření a bylinek (majoránka, fenykl, řasa kombu, anýz, zázvor, ...).

Nejvíce živin z hrachu získáte pokud ho naklíčíte, luštěninové klíčky jsou totiž velmi zdravé. Avšak i vařením získáte hodně živin a zdraví prospěšných látek. Luštěniny je nutné předem namočit, protože jsou pak lépe stravitelné a zároveň se i rychleji uvaří. Uvařený hrách lze přidat do různých zeleninových salátů, uvařit z něj polévku, kaši, nebo z něj vytvořit pomazánky či karbanátky.

Nejhledanější v kategorii Luštěniny

Název Energetická hodnota (kcal)
344 add_circle Zapsat
353 add_circle Zapsat
326 add_circle Zapsat
133 add_circle Zapsat
350 add_circle Zapsat
135 add_circle Zapsat
33 add_circle Zapsat
110 add_circle Zapsat
137 add_circle Zapsat
301 add_circle Zapsat
139 add_circle Zapsat
381 add_circle Zapsat
301 add_circle Zapsat
105 add_circle Zapsat
66 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách