menu
menu
search close
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Zelenina, luštěniny a houby
keyboard_arrow_right
Luštěniny
keyboard_arrow_right
hrách vařený

hrách vařený

Množství x {{unitOption.title}} kus
Fotografie - hrách vařený
Energetická hodnota 478 kJ
= 114 kcal
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 20 g
Tuky 0,41 g
Vláknina 5 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 478 kJ
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 20 g
Tuky 0,41 g
Vláknina 5 g
Nutriční hodnoty
Stav
tepelně zpracované
Bílkoviny
8 g
Sacharidy
20 g
Cukry
-
Tuky
0,41 g
Nasycené mastné kyseliny
0,09 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
0,05 g
Polynenasycené
0,22 g
Cholesterol
-
Vláknina
5 g
Sůl
-
Voda
70 g
Vápník
21 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
383 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
{{dataChartPercent[5] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín A Vitamín A
Vitamín B7 Vitamín B7 (biotin, vitamín H, koenzym R)
Vitamín B Vitamín B
Obsahuje minerální látky
Zinek Zinek
Hořčík Hořčík
Fosfor Fosfor
Vápník Vápník
Železo Železo
Měď Měď
Mangan Mangan
Draslík Draslík
Sodík Sodík
Negativní vliv na zdraví
Zažívání Může způsobit zažívací potíže

Hrách je zdrojem rostlinných bílkovin, vitamínů skupiny B a vitamínu C. Dále obsahuje vápník, hořčík, draslík, fosfor a další důležité živiny. Hrách vařený nabízí i hodně vlákniny.

Luštěniny patří na racionální jídelníček zdravých dospělých lidí, poněvadž obsahují velké množství vlákniny a potřebných živin. Hrách je luštěnina, a je tedy hůře stravitelný, a proto se nehodí pro pacienty s šetřící dietou. Může totiž způsobit nadýmaní a střevní obtíže. Tento efekt lze zmírnit namáčením, dostatečným uvařením a přidáním vhodných bylinek (majoránka, fenykl, řasa kombu, anýz, zázvor, ...).

Namáčením, klíčením a vařením hrachu se zvyšuje množství živin, které může tělo z luštěniny využít. Vařený hrách lze konzumovat ve formě salátů, polévek, kaší, pomazánek, luštěninových placek a karbanátků. Také je možné z něho vytvořit různé náplně do zapékaných pokrmů.

Nejhledanější v kategorii Luštěniny

Název Energetická hodnota (kJ) Bílkoviny Sacharidy Tuky Vláknina
432 8 17 0,4 4 add_circle Zapsat
486 9 20 0,4 8 add_circle Zapsat
465 8 13 1 6 add_circle Zapsat
138 2 4 0,3 3 add_circle Zapsat
575 8 23 2 5 add_circle Zapsat
558 7 13 6 4 add_circle Zapsat
409 6 16 1 4 add_circle Zapsat
352 4 14 0,6 5 add_circle Zapsat
320 4 12 0,2 4 add_circle Zapsat
497 8 21 0,54 3 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách