menu
menu
search
{{item.title}} leaf pot {{item.value}} {{item.energyUnit}}/100 g {{item.value}} {{item.energyUnit}}/kg/min
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Rýže
keyboard_arrow_right
rýže Basmati natural vařená

rýže Basmati natural vařená

Množství x {{unitOption.title}} kus
Energetická hodnota 358 kJ
= 86 kcal
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 25 g
Tuky 0,2 g
Vláknina 2 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 358 kJ
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 25 g
Tuky 0,2 g
Vláknina 2 g
Nutriční hodnoty
Stav
tepelně zpracované
Bílkoviny
2 g
Sacharidy
25 g
Cukry
-
Tuky
0,2 g
Nasycené mastné kyseliny
-
Trans mastné kyseliny
-
Mononenasycené
-
Polynenasycené
-
Cholesterol
-
Vláknina
2 g
Sůl
-
Voda
-
Vápník
-
GI Glykemický indexhelp
65
PHE
100 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Ostatní
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
-
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Cholin Cholin
Vitamín K Vitamín K (menadion)
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Obsahuje minerální látky
Zinek Zinek
Železo Železo
Hořčík Hořčík
Vápník Vápník
Měď Měď
Fosfor Fosfor
Draslík Draslík
Mangan Mangan
Sodík Sodík
Selen Selen
Pozitivní vliv na zdraví
Nehty Zlepšuje stav nehtů
Trávení Podporuje trávení
Vlasy Zlepšuje stav vlasů
Rakovina Vhodná potravina při prevenci či léčbě rakoviny
Cholesterol Zlepšuje stav cholesterolu
Hubnutí Vhodná potravina při redukci hmotnosti
Srdce Působí pozitivně na zdraví srdce
Kůže Blahodárně působí na zdraví kůže
Krevní tlak Snižuje krevní tlak
Imunita Posiluje imunitu
Obsah potraviny

Sacharidy představují velkou část hmotnosti rýžového zrna a vyskytují se převážně ve formě škrobu. Mezi přítomné minerály patří například mangan a železo, i selen, fosfor, zinek, měď a vápník. Najdeme v ní i několik vitamínů, nejvíce ze skupiny B a vitamín E. Obsahuje také velmi dobré množství glukanu.

Vliv na zdraví

Rýže neobsahuje lepek, je vhodnou potravinou pro lidi s celiakií. Posiluje imunitní systém, pomáhá se zbavovat toxinů a působí na zdraví pokožky, vlasů a nehtů a zpomaluje proces stárnutí. Zlepšuje trávení a stabilizuje obsah cukru v krvi. Nenadýmá, proto je ideální při žaludeční a žlučníkové dietě. Rýžový odvar pomáhá při vysokých teplotách a zánětech, zmírňuje průjem i zácpu, léčí trávicí a střevní potíže. Je dobrou prevencí ledvinových kamenů. Pomáhá snižovat riziko rakoviny tlustého střeva, prsu a prostaty, snižuje krevní tlak a udržuje zdravé srdce.

Praktické rady

Aby nám ještě neuvařená rýže ve sklenici vydržela déle, vložíme na dno kousek feferonky. Je typická pro indická jídla. Používá se jako příloha k omáčkám, k masu, zelenině, luštěninám, do rizota,...

Nejhledanější v kategorii Rýže

Název Energetická hodnota (kJ) Bílkoviny Sacharidy Tuky Vláknina
543 0,03 0,28 0 add_circle Zapsat
1 482 0,07 0,8 0 0,04 add_circle Zapsat
472 0,03 0,25 0 0 add_circle Zapsat
1 465 0,05 0,81 0,01 0,01 add_circle Zapsat
1 526 0,07 0,8 0,01 add_circle Zapsat
883 0,04 0,39 0,04 0,01 add_circle Zapsat
1 545 0,07 0,78 0,01 0,01 add_circle Zapsat
575 0,03 0,26 0,02 0,02 add_circle Zapsat
376 0,02 0,2 0 0,01 add_circle Zapsat
1 478 0,08 0,79 0 0,02 add_circle Zapsat
603 0,03 0,34 0 add_circle Zapsat
1 470 0,08 0,55 0,01 0 add_circle Zapsat
760 0,03 0,38 0,01 add_circle Zapsat
1 464 0,07 0,74 0,03 0,02 add_circle Zapsat
1 470 0,06 0,74 0,01 0 add_circle Zapsat
1 549 0,07 0,77 0,02 0,09 add_circle Zapsat
729 0,04 0,38 0 0,01 add_circle Zapsat
1 143 0,02 0,66 0 add_circle Zapsat
1 620 0,08 0,8 0,03 0,03 add_circle Zapsat
1 465 0,08 0,79 0 0,05 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách