Losos syrový obsahuje vysoký podíl bílkovin, omega 3-mastných kyselin, zdravého cholesterolu a vitamínu D. Má výbornou schopnost zasytit a nevelký obsah kalorií. Dále obsahuje i vitaminy skupiny B, zejména B6, B3, B12. Losos obsahuje i pro život nezbytné minerální látky – například selen, magnézium, vápník, jód.
losos
Stav | syrové |
Bílkoviny | 22 g |
Sacharidy | 0 g |
Cukry | - |
Tuky | 12 g |
Nasycené mastné kyseliny | 3 g |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | 55 mg |
Vláknina | - |
Sůl | 0,12 g |
Voda | - |
Vápník | 0 mg |
GI | |
PHE | 1 100 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Konzumace ryb je doporučována jako prevence vůči rakovině, pro správné fungování centrálního nervového systému, podporují neurologický vývoj u nenarozených a malých dětí a na mozek působí také v dospělosti. Ryby jsou i prevencí před vznikem kardiovaskulárních onemocnění. Další látky v lososech pomáhají v boji proti únavě, nespavosti či stresu, udržují správnou funkci štítné žlázy, podporují činnost ledvin a jater. Obsažený fosfor má vliv na sílu zubů a kostí.
Lososi volně žijící v oceánech mají lepší nutriční vlastnosti, méně tuku a jsou méně energeticky vydatní než lososi z rybích farem. Pokud nemáme možnost koupit zcela čerstvou rybu, dejte přednost mraženým produktům, ale jednou rozmrazenou rybu už znovu nezmrazujte. Lososa je možné jak restovat na pánvi, tak i péct v troubě. Výborně chutná například v kombinaci se špenátem a červenou cibulí.
Nejhledanější v kategorii Ryby a mořské plody
Název | Energetická hodnota (kcal) | |
---|---|---|
197 | | |
175 | | |
127 | | |
162 | | |
224 | | |
121 | | |
510 | | |
219 | | |
107 | | |
260 | |