Losos je dravá mořská ryba, která má typicky oranžové maso. Významný je její vysoký obsah bílkovin, omega 3-mastných kyselin a zdravého cholesterolu. V mase je obsaženo i hodně vitamínu D a vitaminů skupiny B, především B6, B3, B12. Z minerálních látek nabízí jód, selen, magnézium a vápník.
losos pečený s kůží
Stav | tepelně zpracované |
Bílkoviny | 20 g |
Sacharidy | 0 g |
Cukry | - |
Tuky | 13 g |
Nasycené mastné kyseliny | 2 g |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | 0,05 mg |
Vláknina | 0 g |
Sůl | 0,6 g |
Voda | - |
Vápník | 0,01 mg |
GI | |
PHE | 1 000 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Losos pečený s kůží potěší každého, kdo miluje ryby. Pokud se však snažíte o redukci hmotnosti, pak je lepší zvolit variantu bez kůže, ušetříte tak hodně kalorií. Konzumace ryb je skvělou prevencí proti rakovině a podílí se na správné funkci našeho nervového systému. Umí také skvěle podpořit neurologický vývoj u nenarozených a malých dětí a celkově velmi příznivě působí na náš mozek. Další látky, které jsou obsažené v mase lososa, pomáhají v boji s únavou, nespavostí a stresem. Významně také ovlivňují správnou funkci štítné žlázy, podporují i činnost našich ledvin a jater.
Losos, který žije volně v oceánu, nabízí kvalitnější živiny a méně tuku než losos chovaný na rybí farmě. Pokud nemůžete zakoupit zcela čerstvou rybu, pak si vyberte kvalitní mraženou. U mražených ryb platí, že pokud se jednou rozmrazí, pak se již znovu nemrazí. Lososa můžeme doplnit čerstvou zeleninou nebo třeba brokolicovou rýží.
Nejhledanější v kategorii Ryby a mořské plody
Název | Energetická hodnota (kJ) | |
---|---|---|
420 | | |
853 | | |
733 | | |
269 | | |
1 094 | | |
754 | | |
829 | | |
498 | | |
737 | | |
1 080 | |