menu
menu
search
{{item.title}} leaf pot {{item.value}} {{item.energyUnit}}/100 g {{item.value}} {{item.energyUnit}}/kg/min
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Vejce
keyboard_arrow_right
vejce na měkko

vejce na měkko

Množství x {{unitOption.title}} kus
Energetická hodnota 620 kJ
= 148 kcal
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 1 g
Tuky 10 g
Vláknina -
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 620 kJ
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 1 g
Tuky 10 g
Vláknina -
Nutriční hodnoty
Stav
tepelně zpracované
Bílkoviny
12 g
Sacharidy
1 g
Cukry
-
Tuky
10 g
Nasycené mastné kyseliny
3 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
4 g
Polynenasycené
1 g
Cholesterol
404 mg
Vláknina
-
Sůl
-
Voda
75 g
Vápník
53 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
624 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Ostatní
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
-
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín B7 Vitamín B7 (biotin, vitamín H, koenzym R)
Vitamín A Vitamín A
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Vitamín B Vitamín B
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Vitamín D Vitamín D (ergosterol, kalciferol, viosterol)
Vitamín B12 Vitamín B12 (kobalamin)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Obsahuje minerální látky
Zinek Zinek
Hořčík Hořčík
Draslík Draslík
Sodík Sodík
Vápník Vápník
Měď Měď
Jód Jód
Fosfor Fosfor
Železo Železo
Mangan Mangan
Obsah potraviny

vejce jsou zdrojem kvalitních bílkovin, ale i poměrně vysokého množství tuku a cholesterolu (v průměru 300 mg cholesterolu v jednom žloutku, což odpovídá celé doporučené denní dávce pro dospělou osobu). Na druhou stranu ve vejcích nalezneme i lecitin, který hladinu cholesterolu snižuje. Dále jsou zde zastoupeny vitamíny (A, skupiny B) či minerální látky (vápník, fosfor či železo).

Vliv na zdraví

pokud to s konzumací vajec nebudete přehánět, určitě je lze doporučit jako součást zdravého, pestrého jídelníčku. Pamatujte také na to, čím vejce na měkko doplníte. Vhodný je celozrnný chléb a zelenina/nevhodné je bílé pečivo s velkým množstvím másla a soli, pochutiny typu kečup apod.

Praktické rady

k vaření vajec na měkko používejte výhradně vejce čerstvá. Vejce vložte do studené vody, postavte na plotnu, a když se voda začne vařit, vejce vyjměte (bílek je totiž po této době již polotuhý a žloutek tekutý). Vkládáte-li vejce do vařící vody, vařte je 3 minuty. Uvařená vajíčka na měkko ponořte na okamžik do studené vody a pak ihned podávejte. Vejce na měkko můžete vařit také ve vodní lázni nebo v páře vyklepnutá do ohnivzdorné skleněné či porcelánové mističky. V takovém případě je vařte tak dlouho, až bílek ztuhne. Žloutek však musí zůstat tekutý.

Nejhledanější v kategorii Vejce

Název Energetická hodnota (kJ) Bílkoviny Sacharidy Tuky Vláknina
632 0,12 0,01 0,11 add_circle Zapsat
629 0,13 0,01 0,11 add_circle Zapsat
694 0,12 0,02 0,12 add_circle Zapsat
619 0,1 0,02 0,11 0 add_circle Zapsat
202 0,11 0,01 0 add_circle Zapsat
209 0,11 0,01 0 0 add_circle Zapsat
604 0,12 0,01 0,05 add_circle Zapsat
212 0,11 0,01 0 add_circle Zapsat
814 0,14 0,01 0,15 add_circle Zapsat
720 0,11 0,01 0,14 add_circle Zapsat
1 324 0,16 0,02 0,26 add_circle Zapsat
560 0,11 0,01 0,1 add_circle Zapsat
982 0,16 0,03 0,09 0,01 add_circle Zapsat
620 0,12 0,01 0,1 add_circle Zapsat
890 0,12 0,02 0,17 add_circle Zapsat
660 0,13 0 0,11 add_circle Zapsat
1 085 0,13 0,03 0,22 add_circle Zapsat
576 0,13 0,01 0,09 add_circle Zapsat
1 483 0,17 0,01 0,31 add_circle Zapsat
193 0,11 0 0 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách