Kalorické Tabulky
star star star star star_half
menu
menu
search close
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Mléčné výrobky a vejce
keyboard_arrow_right
Vejce
keyboard_arrow_right
vejce (vajíčko) na měkko

vejce (vajíčko) na měkko

Množství x {{unitOption.title}} kus
Fotografie - vejce (vajíčko) na měkko
Energetická hodnota 148 kcal
= 620 kJ
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 1 g
Tuky 10 g
Vláknina -
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 148 kcal
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 1 g
Tuky 10 g
Vláknina -
Nutriční hodnoty
Stav
tepelně zpracované
Bílkoviny
12 g
Sacharidy
1 g
Cukry
-
Tuky
10 g
Nasycené mastné kyseliny
3 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
4 g
Polynenasycené
1 g
Cholesterol
404 mg
Vláknina
-
Sůl
-
Voda
75 g
Vápník
53 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
585 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín B7 Vitamín B7 (biotin, vitamín H, koenzym R)
Vitamín A Vitamín A
Vitamín D Vitamín D (ergosterol, kalciferol, viosterol)
Vitamín K Vitamín K (menadion)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín B Vitamín B
Vitamín B12 Vitamín B12 (kobalamin)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Obsahuje minerální látky
Vápník Vápník
Hořčík Hořčík
Jód Jód
Sodík Sodík
Fosfor Fosfor
Měď Měď
Železo Železo
Mangan Mangan
Zinek Zinek
Draslík Draslík
Pozitivní vliv na zdraví
Metabolismus Podporuje metabolismus (látkovou výměnu)

Vejce (vajíčko) na měkko se připravují vložením do vařící vody, kde se pak vaří tři minuty. Vejce jsou zdrojem kvalitních bílkovin, ale i poměrně vysokého množství tuku a cholesterolu. V jednom žloutku je v průměru 300 mg cholesterolu, což odpovídá celé doporučené denní dávce pro dospělou osobu. Na druhou stranu ve vejcích nalezneme i lecitin, který hladinu cholesterolu snižuje. Dále jsou zde zastoupeny vitamíny skupiny B či minerální látky (vápník, fosfor či železo).

Pokud to s konzumací vajec nebudete přehánět, určitě je lze doporučit jako součást zdravého a pestrého jídelníčku. Pamatujte také na to, čím vejce na měkko doplníte. Vhodný je celozrnný chléb a zelenina. Nevhodné je bílé pečivo s velkým množstvím másla a soli, pochutiny typu kečup, majonéza a další kupované omáčky s vysokým obsahem cukru a 'éček'.

K vaření vajec na měkko používejte výhradně vejce čerstvá. Vejce vložte do studené vody, postavte na plotnu, a když se voda začne vařit, vejce vyjměte (bílek je totiž po této době již polotuhý a žloutek tekutý). Vkládáte-li vejce do vařící vody, vařte je 3 minuty. Uvařená vajíčka na měkko ponořte na okamžik do studené vody a pak ihned podávejte. Vejce na měkko můžete vařit také ve vodní lázni nebo v páře vyklepnutá do ohnivzdorné skleněné či porcelánové mističky. V takovém případě je vařte tak dlouho, až bílek ztuhne. Žloutek však musí zůstat tekutý. Vejce na měkko můžete doplnit žitným chlebem, celozrnným pečivem (celozrnné housky) nebo libovolným salátem.

Nejhledanější v kategorii Vejce

Název Energetická hodnota (kcal)
151 add_circle Zapsat
152 add_circle Zapsat
166 add_circle Zapsat
194 add_circle Zapsat
50 add_circle Zapsat
131 add_circle Zapsat
362 add_circle Zapsat
178 add_circle Zapsat
138 add_circle Zapsat
60 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných uživatelů