menu
menu
search close
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Mléčné výrobky a vejce
keyboard_arrow_right
Vejce
keyboard_arrow_right
vejce na měkko

vejce na měkko

Množství x {{unitOption.title}} kus
Fotografie - vejce na měkko
Energetická hodnota 620 kJ
= 148 kcal
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 1 g
Tuky 10 g
Vláknina -
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 620 kJ
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 1 g
Tuky 10 g
Vláknina -
Nutriční hodnoty
Stav
tepelně zpracované
Bílkoviny
12 g
Sacharidy
1 g
Cukry
-
Tuky
10 g
Nasycené mastné kyseliny
3 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
4 g
Polynenasycené
1 g
Cholesterol
404 mg
Vláknina
-
Sůl
-
Voda
75 g
Vápník
53 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
624 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
-
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
-
Obsahuje vitamíny
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín B7 Vitamín B7 (biotin, vitamín H, koenzym R)
Vitamín A Vitamín A
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Vitamín B Vitamín B
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Vitamín D Vitamín D (ergosterol, kalciferol, viosterol)
Vitamín B12 Vitamín B12 (kobalamin)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Obsahuje minerální látky
Zinek Zinek
Hořčík Hořčík
Draslík Draslík
Sodík Sodík
Vápník Vápník
Měď Měď
Jód Jód
Fosfor Fosfor
Železo Železo
Mangan Mangan

Vejce jsou zdrojem kvalitních bílkovin, ale i poměrně vysokého množství tuku a cholesterolu. V jednom žloutku je v průměru 300 mg cholesterolu, což odpovídá celé doporučené denní dávce pro dospělou osobu. Na druhou stranu ve vejcích nalezneme i lecitin, který hladinu cholesterolu snižuje. Dále jsou zde zastoupeny vitamíny skupiny B či minerální látky (vápník, fosfor či železo). Vejce na měkko se připravují vložením do vařící vody, kde se pak vaří tři minuty.

Pokud to s konzumací vajec nebudete přehánět, určitě je lze doporučit jako součást zdravého a pestrého jídelníčku. Pamatujte také na to, čím vejce na měkko doplníte. Vhodný je celozrnný chléb a zelenina. Nevhodné je bílé pečivo s velkým množstvím másla a soli, pochutiny typu kečup, majonéza a další kupované omáčky s vysokým obsahem cukru a 'éček'.

K vaření vajec na měkko používejte výhradně vejce čerstvá. Vejce vložte do studené vody, postavte na plotnu, a když se voda začne vařit, vejce vyjměte (bílek je totiž po této době již polotuhý a žloutek tekutý). Vkládáte-li vejce do vařící vody, vařte je 3 minuty. Uvařená vajíčka na měkko ponořte na okamžik do studené vody a pak ihned podávejte. Vejce na měkko můžete vařit také ve vodní lázni nebo v páře vyklepnutá do ohnivzdorné skleněné či porcelánové mističky. V takovém případě je vařte tak dlouho, až bílek ztuhne. Žloutek však musí zůstat tekutý. Vejce na měkko můžete doplnit žitným chlebem, celozrnným pečivem (celozrnné housky) nebo libovolným salátem.

Nejhledanější v kategorii Vejce

Název Energetická hodnota (kJ)
632 add_circle Zapsat
679 add_circle Zapsat
814 add_circle Zapsat
694 add_circle Zapsat
619 add_circle Zapsat
834 add_circle Zapsat
172 add_circle Zapsat
1 098 add_circle Zapsat
1 219 add_circle Zapsat
649 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách