vejce (vajíčko) na tvrdo
Vejce (vajíčko) na tvrdo se vaří tak, aby byl bílek i žloutek tuhý, zcela uvařený. Vejce je z nutričního hlediska směs bílkovin a tuků obohacených o minerální látky (zejména fosfor, sodík, draslík) a vitamíny (hlavně vitamín E). Z asi ¾ je vejce tvořeno vodou.
Určitě lze říci, že slepičí vejce na tvrdo patří na zdravý jídelníček. Je však třeba dávat pozor na jejich množství. Bílky je možno konzumovat prakticky neomezeně, ale žloutky - pro svůj obsah cholesterolu raději omezujeme. Slepičí vejce jsou vhodnou potravinou i do diety, pokud je připravujeme bez přídavku dalšího tuku.
Aby vám vejce při vaření nevytekla, dejte do vody před vařením trošku octa. Pokud vejce praskne varem, vyteklý bílek se srazí a škoda se minimalizuje. Před vařením je také možno vejce „napíchnout“ speciální mechanickou pomůckou (seženete v domácích potřebách), aby nepopraskala. Loupání vajec si usnadníte pokud do vody, ve které vejce budete vařit, přidáte lžíci jedlé sody. Vejce na tvrdo se velmi často servírují v kombinaci se zeleninou nebo s čočkou.