menu
menu
search close
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Zelenina, luštěniny a houby
keyboard_arrow_right
Luštěniny
keyboard_arrow_right
sója

sója

Množství x {{unitOption.title}} kus
Fotografie - sója
Energetická hodnota 1 794 kJ
= 428 kcal
Bílkoviny 36 g
Sacharidy 18 g
Tuky 20 g
Vláknina 18 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 1 794 kJ
Bílkoviny 36 g
Sacharidy 18 g
Tuky 20 g
Vláknina 18 g
Nutriční hodnoty
Stav
syrové
Bílkoviny
36 g
Sacharidy
18 g
Cukry
6 g
Tuky
20 g
Nasycené mastné kyseliny
3 g
Trans mastné kyseliny
-
Mononenasycené
4 g
Polynenasycené
10 g
Cholesterol
-
Vláknina
18 g
Sůl
-
Voda
7 g
Vápník
163 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
1 795 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
{{dataChartPercent[5] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín D Vitamín D (ergosterol, kalciferol, viosterol)
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Obsahuje minerální látky
Draslík Draslík
Pozitivní vliv na zdraví
Únava Pomáhá při únavě
Koncentrace Zvyšuje schopnost koncentrace
Buňky Má pozitivní vliv na buňky
Hubnutí Vhodná potravina při redukci hmotnosti

Sója představuje důležitý zdroj bílkovin, obsahuje velké množství vitamínu E, dále vitamín D a draslík.

Tato luštěnina uklidňuje nervy a mírní nervozitu, podporuje růst buněk, působí proti zánětům a proti nesoustředění. Prospěšnost konzumace sóji pro lidské zdraví je v poslední době předmětem diskuzí. Některé studie přišly s výsledky, že konzumace sóji a výrobků z ní vede k vyšší pravděpodobnosti výskytu některých onemocnění a zdravotních potíží (např. diabetu či onemocnění štítné žlázy, sníženému trávení proteinů, nadměrnému nadýmání, abnormální krevní srážlivosti). Některé druhy sóji, podle těchto zdrojů, mohou obsahovat také velké množství jedovatého hliníku. Se zařazováním sóji a produktů z ní to tedy nepřehánějte.

Před vařením necháme sóju přes noc namočenou ve vodě, zkrátí se tak její doba vaření a její následná stravitelnost. Sója se nejvíce používá ve své domovině, tedy v asijských zemích. Je nutno zmínit, že se zde objevuje ve své nejméně zpracované formě než v 'západním světě'. Toto může být důvodem, že se důkazy o vlivu konzumace sóji na zdraví v různých populacích tak výrazně liší. V každém případě volte vždy sóju bez genetické modifikace. Uvařená sója se používá podobně jako jiné luštěniny (fazole, čočku, hrách, ...), můžete ji například přidávat do zeleninového salátu, pomazánek nebo polévek.

Nejhledanější v kategorii Luštěniny

Název Energetická hodnota (kJ)
1 867 add_circle Zapsat
640 add_circle Zapsat
1 675 add_circle Zapsat
592 add_circle Zapsat
1 728 add_circle Zapsat
486 add_circle Zapsat
462 add_circle Zapsat
138 add_circle Zapsat
1 260 add_circle Zapsat
575 add_circle Zapsat
544 add_circle Zapsat
280 add_circle Zapsat
465 add_circle Zapsat
350 add_circle Zapsat
502 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách