menu
menu
search
{{item.title}} leaf pot {{item.value}} {{item.energyUnit}}/100 g {{item.value}} {{item.energyUnit}}/kg/min
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Zelenina, luštěniny a houby
keyboard_arrow_right
Luštěniny
keyboard_arrow_right
soja vařená

soja vařená

Množství x {{unitOption.title}} kus
Energetická hodnota 709 kJ
= 169 kcal
Bílkoviny 14 g
Sacharidy 11 g
Tuky 8 g
Vláknina 6 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 709 kJ
Bílkoviny 14 g
Sacharidy 11 g
Tuky 8 g
Vláknina 6 g
Nutriční hodnoty
Stav
tepelně zpracované
Bílkoviny
14 g
Sacharidy
11 g
Cukry
-
Tuky
8 g
Nasycené mastné kyseliny
0,97 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
2 g
Polynenasycené
4 g
Cholesterol
-
Vláknina
6 g
Sůl
-
Voda
63 g
Vápník
105 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
725 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín A Vitamín A
Vitamín B7 Vitamín B7 (biotin, vitamín H, koenzym R)
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Vitamín K Vitamín K (menadion)
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Obsahuje minerální látky
Draslík Draslík
Sodík Sodík
Molybden Molybden
Železo Železo
Chrom Chrom
Mangan Mangan
Jód Jód
Měď Měď
Vápník Vápník
Fluor Fluor
Fosfor Fosfor
Zinek Zinek
Hořčík Hořčík
Negativní vliv na zdraví
Alergie Může způsobovat alergické reakce
Jiné
Obsah potraviny

tato luštěnina obsahuje kolem 35 % bílkovin, 30 % škrobů a 18 % tuků, s poměrně značným podílem lecitinu. Využívá se zejména k výrobě sójové mouky, sójových sýrů, omáček, rostlinných olejů a dalších výrobků. Z hlediska bílkovin odpovídá 1 kg sóji asi 2,5 kg telecího masa nebo 8 litrům kravského mléka (využitelnost živočišných bílkovin v těle člověka je však vyšší!)

Vliv na zdraví

o tom, zda je sója zdravá či nezdravá se v poslední době strhla lavina diskusí. Některé studie přišly s výsledky, že konzumace sóji a výrobků z ní vede k vyšší pravděpodobnosti výskytu některých onemocnění a zdravotních potíží (např. diabetu či onemocnění štítné žlázy, sníženému trávení proteinů, nadměrnému nadýmání, abnormální krevní srážlivosti aj.). Některé druhy sóji, podle těchto zdrojů, mohou obsahovat také velké množství jedovatého hliníku. Se zařazováním sóji a produktů z ní to tedy nepřehánějte a nezapomínejte také na to, že řada potravin, ve kterých byste tuto luštěninu nehledali, ji již obsahuje.

Praktické rady

je důležité vzít v úvahu rozdíly v podobě sóji, která se konzumuje po celém světě. V asijských zemích, kde probíhá velká část výzkumu vlivu konzumace sóji na zdraví prováděného na bázi populace, má sója tendenci být konzumována v méně zpracovaných formách, než v západním světě, což může být důvodem toho, že se důkazy o vlivu konzumace sóji na zdraví v různých populacích tak výrazně liší. Vybírejte sóju bez genetické modifikace!

Nejhledanější v kategorii Luštěniny

Název Energetická hodnota (kJ) Bílkoviny Sacharidy Tuky Vláknina
488 0,15 0,06 0,03 0,03 add_circle Zapsat
564 0,09 0,18 0,04 0,06 add_circle Zapsat
486 0,09 0,2 0 0,08 add_circle Zapsat
138 0,02 0,04 0 0,03 add_circle Zapsat
465 0,08 0,13 0,01 0,06 add_circle Zapsat
575 0,08 0,23 0,02 0,05 add_circle Zapsat
532 0,08 0,19 0 0,04 add_circle Zapsat
600 0,06 0,05 0,11 0,05 add_circle Zapsat
497 0,08 0,21 0,01 0,03 add_circle Zapsat
301 0,04 0,09 0,01 0,12 add_circle Zapsat
381 0,07 0,1 0,01 0,07 add_circle Zapsat
796 0,07 0,28 0,06 0,08 add_circle Zapsat
1 415 0,2 0,55 0,02 0,12 add_circle Zapsat
548 0,06 0,08 0,07 add_circle Zapsat
1 010 0,09 0,26 0,11 add_circle Zapsat
365 0,05 0,12 0 0,06 add_circle Zapsat
276 0,05 0,09 0 0,04 add_circle Zapsat
446 0,07 0,17 0,01 0,04 add_circle Zapsat
710 0,02 0,06 0,04 0,09 add_circle Zapsat
1 432 0,23 0,57 0,01 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách