menu
menu
search close
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Zelenina, luštěniny a houby
keyboard_arrow_right
Luštěniny
keyboard_arrow_right
sója vařená

sója vařená

Množství x {{unitOption.title}} kus
Fotografie - sója vařená
Energetická hodnota 709 kJ
= 169 kcal
Bílkoviny 14 g
Sacharidy 11 g
Tuky 8 g
Vláknina 6 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 709 kJ
Bílkoviny 14 g
Sacharidy 11 g
Tuky 8 g
Vláknina 6 g
Nutriční hodnoty
Stav
tepelně zpracované
Bílkoviny
14 g
Sacharidy
11 g
Cukry
-
Tuky
8 g
Nasycené mastné kyseliny
0,97 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
2 g
Polynenasycené
4 g
Cholesterol
-
Vláknina
6 g
Sůl
-
Voda
63 g
Vápník
105 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
725 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
{{dataChartPercent[5] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín A Vitamín A
Vitamín B7 Vitamín B7 (biotin, vitamín H, koenzym R)
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Vitamín K Vitamín K (menadion)
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Obsahuje minerální látky
Draslík Draslík
Sodík Sodík
Molybden Molybden
Železo Železo
Chrom Chrom
Mangan Mangan
Jód Jód
Měď Měď
Vápník Vápník
Fluor Fluor
Fosfor Fosfor
Zinek Zinek
Hořčík Hořčík
Negativní vliv na zdraví
Alergie Může způsobovat alergické reakce
Jiné

Sója je luštěnina, která obsahuje hodně bílkovin a škrobů. Zastoupeny jsou v ní také tuky a poměrně značný podíl lecitinu. Využívá se zejména k výrobě sójové mouky, sójových sýrů, omáček, rostlinných olejů a dalších výrobků. Sója vařená může sloužit jako příloha i jako základ hlavního jídla.

O tom, zda je sója zdravá či nezdravá, se v poslední době strhla lavina diskusí. Některé studie přišly s výsledky, že konzumace sóji a výrobků z ní vede k vyšší pravděpodobnosti výskytu některých onemocnění a zdravotních potíží (např. diabetu či onemocnění štítné žlázy, sníženému trávení proteinů, nadměrnému nadýmání, abnormální krevní srážlivosti, ...). Některé druhy sóji, podle těchto zdrojů, mohou obsahovat také velké množství jedovatého hliníku. Se zařazováním sóji a produktů z ní to tedy nepřehánějte. Nezapomínejte také na to, že řada potravin, ve kterých byste tuto luštěninu nehledali, ji již obsahuje. Z hlediska bílkovin odpovídá 1 kg sóji asi 2,5 kg telecího masa nebo 8 litrům kravského mléka, avšak využitelnost živočišných bílkovin v těle člověka je vyšší!

Je důležité vzít v úvahu rozdíly v podobě sóji, která se konzumuje po celém světě. V asijských zemích, kde probíhá velká část výzkumu vlivu konzumace sóji na zdraví prováděného na bázi populace, má sója tendenci být konzumována v méně zpracovaných formách než v západním světě. Toto může být důvodem, že se důkazy o vlivu konzumace sóji na zdraví v různých populacích tak výrazně liší. Vybírejte si tedy vždy sóju bez genetické modifikace. Vařenou sóju můžete podobně jako jiné luštěniny (fazole, čočku, hrách, ...) použít do salátů nebo z ní vykouzlit vydatnou pomazánku.

Nejhledanější v kategorii Luštěniny

Název Energetická hodnota (kJ) Bílkoviny Sacharidy Tuky Vláknina
548 13 4 6 5 add_circle Zapsat
432 8 17 0,4 4 add_circle Zapsat
486 9 20 0,4 8 add_circle Zapsat
465 8 13 1 6 add_circle Zapsat
138 2 4 0,3 3 add_circle Zapsat
575 8 23 2 5 add_circle Zapsat
352 4 14 0,6 5 add_circle Zapsat
352 4 14 0,6 5 add_circle Zapsat
409 6 16 1 4 add_circle Zapsat
600 6 5 11 5 add_circle Zapsat
146 2 4 0,4 4 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách