Ředkev bílá je významná zejména pro svůj obsah vitaminu C. Najdeme v ní však také řadu minerálních látek (železo, draslík, sodík, hořčík, vápník, ...). Dále jsou zastoupeny silice a fytoncidní látky.
ředkev bílá
Stav | syrové |
Bílkoviny | 1,3 g |
Sacharidy | 4,2 g |
Cukry | 2,6 g |
Tuky | 0,1 g |
Nasycené mastné kyseliny | - |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | 1,6 g |
Sůl | - |
Voda | - |
Vápník | - |
GI | |
PHE | 65 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Fytoncidní látky jsou látky, které mají baktericidní účinek a tedy ničí bakterie. Obsažené hořčičné oleje působí též proti bakteriím. Bílá ředkev je považována za účinný prostředek proti nachlazení a k posílení imunitního systému. Mimo to obsahuje mnoho vlákniny, která stimuluje střevní peristaltiku, čistí ji od usazených toxinů a kromě toho, že působí proti zácpě, má i močopudný účinek. Pro svou nízkou energetickou hodnotu je ředkev vhodná také pro redukční diety.
Čerstvá ředkev vydrží v ledničce asi 10 dní. Skladovat ji můžete také v chladném, vlhčím sklepě, kde se její trvanlivost významně prodlužuje (až na několik měsíců). Ne všechny odrůdy bílých ředkví jsou ale určeny k dlouhodobému skladování! Bílou ředkev můžete uplatnit jak v syrovém, tak v tepelně upraveném stavu. Skvěle se hodí do zeleninového salátu i k zapékání s další zeleninou.
Nejhledanější v kategorii Zelenina čerstvá
Název | Energetická hodnota (kcal) |
---|