mléko plnotučné 3,5%
Plnotučné mléko 3,5% je zdrojem důležitého vápníku, dále obsahuje fosfor, draslík, hořčík, sodík, chlór, síru, řadu stopových prvků i mnoho vitamínů – B2, B1, B6, E, K i malé množství vitamínu D a C. Z hlavních živin v něm najdeme o něco více sacharidů, než tuků a samozřejmě i bílkoviny.
Vápník, jehož zdrojem je i mléko, je základní součástí lidského těla. Nachází se v kostech, zubech, svalech, krvi a dalších tělesných tkáních. Pro lidskou stravu je tak vápník velmi podstatný. Jeho přísun je důležitý především u dětí, pro jejich správný vývoj, a u těhotných žen. Také je nutno říci, že pokud se má v těle vápník zabudovat, je zároveň žádoucí dostatek vitamínu D. Při dlouhodobém deficitu vápníku (vitamínu D) v potravě, je větší riziko vyplavování vápníku z kostí a vzniku osteoporózy (především u starších osob, kterým se pak kosti snadno lámou). Plnotučné mléko je náročnější na trávení než mléko s nízkým obsahem tuku. Při redukční dietě raději dávejte přednost mléku polotučnému nebo nízkotučnému.
Máte-li možnost výběru, připlaťte si raději za mléko čerstvé. Trvanlivá mléka jsou chudší na zdraví prospěšné látky. Plnotučné mléko se lépe hodí pro přípravu pudinku, krupicové nebo bramborové kaše.