Plnotučné mléko 3,5% je zdrojem důležitého vápníku, dále obsahuje fosfor, draslík, hořčík, sodík, chlór, síru, řadu stopových prvků i mnoho vitamínů – B2, B1, B6, E, K i malé množství vitamínu D a C. Z hlavních živin v něm najdeme o něco více sacharidů, než tuků a samozřejmě i bílkoviny.
mléko plnotučné 3,5%
Bílkoviny | 3 g |
Sacharidy | 5 g |
Cukry | 5 g |
Tuky | 4 g |
Nasycené mastné kyseliny | 2 g |
Trans mastné kyseliny | 0 g |
Mononenasycené | 0,97 g |
Polynenasycené | 0,12 g |
Cholesterol | 0 mg |
Vláknina | - |
Sůl | - |
Voda | 88 g |
Vápník | 118 mg |
GI | |
PHE | 161 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Vápník, jehož zdrojem je i mléko, je základní součástí lidského těla. Nachází se v kostech, zubech, svalech, krvi a dalších tělesných tkáních. Pro lidskou stravu je tak vápník velmi podstatný. Jeho přísun je důležitý především u dětí, pro jejich správný vývoj, a u těhotných žen. Také je nutno říci, že pokud se má v těle vápník zabudovat, je zároveň žádoucí dostatek vitamínu D. Při dlouhodobém deficitu vápníku (vitamínu D) v potravě, je větší riziko vyplavování vápníku z kostí a vzniku osteoporózy (především u starších osob, kterým se pak kosti snadno lámou). Plnotučné mléko je náročnější na trávení než mléko s nízkým obsahem tuku. Při redukční dietě raději dávejte přednost mléku polotučnému nebo nízkotučnému.
Máte-li možnost výběru, připlaťte si raději za mléko čerstvé. Trvanlivá mléka jsou chudší na zdraví prospěšné látky. Plnotučné mléko se lépe hodí pro přípravu pudinku, krupicové nebo bramborové kaše.
Nejhledanější v kategorii Mléko
Název | Energetická hodnota (kJ) | |
---|---|---|
198 | | |
165 | | |
197 | | |
197 | | |
192 | | |
190 | | |
153 | | |
190 | | |
262 | | |
243 | |