menu
menu
search
{{item.title}} leaf pot {{item.value}} {{item.energyUnit}}/100 g {{item.value}} {{item.energyUnit}}/kg/min
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Luštěniny
keyboard_arrow_right
čočka vařená

čočka vařená

Množství x {{unitOption.title}} kus
Energetická hodnota 432 kJ
= 103 kcal
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 17 g
Tuky 0,4 g
Vláknina 4 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 432 kJ
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 17 g
Tuky 0,4 g
Vláknina 4 g
Nutriční hodnoty
Stav
tepelně zpracované
Bílkoviny
8 g
Sacharidy
17 g
Cukry
1 g
Tuky
0,4 g
Nasycené mastné kyseliny
0,09 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
0,07 g
Polynenasycené
0,16 g
Cholesterol
-
Vláknina
4 g
Sůl
-
Voda
73 g
Vápník
25 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
390 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Ostatní
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
-
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín B Vitamín B
Vitamín A Vitamín A
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Obsahuje minerální látky
Vápník Vápník
Hořčík Hořčík
Mangan Mangan
Železo Železo
Fosfor Fosfor
Vláknina Vláknina
Zinek Zinek
Měď Měď
Draslík Draslík
Sodík Sodík
Pozitivní vliv na zdraví
Cholesterol Zlepšuje stav cholesterolu
Hubnutí Vhodná potravina při redukci hmotnosti
Krev Má pozitivní vliv na krev
Tlusté střevo Působí jako prevence před onemocněním tlustého střeva
Obsah potraviny

po sójových bobech a konopí má čočka třetí nejvyšší obsah bílkovin ze všech rostlin (26 %). Kromě minerálních látek (zejména železo: téměř 100 % doporučené denní dávky ve 100 g suché luštěniny) a vitamínů (zejména skupiny B) má velký význam i vláknina.

Vliv na zdraví

i přesto, že je čočka bohatá na sacharidy, doporučuje se její konzumace při diabetické dietě. Její molekuly glukózy se ve střevech uvolňují velmi pomalu a nevyvolávají náhlé zvýšení cukru v krvi. Tuto informaci kromě diabetiků ocení jistě také osoby s potřebou hubnutí. Čočka je též vhodná pro osoby s vysokou hladinou cholesterolu. Vláknina z čočky totiž váže ve střevech žlučové kyseliny a cholesterol z jiných potravin, čímž pomáhá jejich vylučování stolicí. Pro těhotné ženy je čočka také vhodným zdrojem živin – dostatek železa je prevencí chudokrevnosti, vláknina pomáhá při vyprazdňování, obsažená kyselina listová je prevencí vzniku vývojových vad u plodu.

Praktické rady

aby se znásobil pozitivní účinek čočky na vaše zdraví a doplnili jste živiny, které čočce chybí, je vhodné tuto luštěninu konzumovat s následujícími potravinami: citrony (mohou se použít na dochucení čočky, čímž se znásobí účinek železa), obilniny (vhodná je zejména rýže, která je zdrojem methioninu, jež v čočce chybí), brukvovitá zelenina, špenát či mléčné výrobky (dobrý zdroj vápníku, kterého je v čočce jen pomálu), mrkev (obsahuje provitamín A, který čočce také chybí). Abyste omezili nadýmání z čočky, je vhodné do ní při vaření přidat koření. Tuto službu poskytne majoránka, kmín nebo třeba saturejka. Červená či zelená čočka jsou méně nadýmavé, než druhy s tvrdými zrnky. Čočku solíme až těsně před jejím dokončením!

Nejhledanější v kategorii Luštěniny

Název Energetická hodnota (kJ) Bílkoviny Sacharidy Tuky Vláknina
138 0,02 0,04 0 0,03 add_circle Zapsat
488 0,15 0,06 0,03 0,03 add_circle Zapsat
465 0,07 0,13 0,01 0,06 add_circle Zapsat
575 0,08 0,23 0,02 0,05 add_circle Zapsat
486 0,09 0,2 0 0,08 add_circle Zapsat
600 0,06 0,05 0,11 0,05 add_circle Zapsat
301 0,04 0,09 0,01 0,12 add_circle Zapsat
146 0,02 0,04 0 0,04 add_circle Zapsat
558 0,07 0,13 0,06 0,04 add_circle Zapsat
497 0,08 0,21 0,01 0,03 add_circle Zapsat
404 0,05 0,14 0,01 0,05 add_circle Zapsat
1 457 0,25 0,6 0,01 add_circle Zapsat
1 457 0,25 0,6 0,01 0,01 add_circle Zapsat
695 0,08 0,14 0,1 0,06 add_circle Zapsat
503 0,06 0,15 0,02 0,08 add_circle Zapsat
564 0,09 0,18 0,04 0,06 add_circle Zapsat
148 0,02 0,06 0 0,03 add_circle Zapsat
327 0,05 0,12 0 0,04 add_circle Zapsat
243 0,04 0,08 0 0,11 add_circle Zapsat
410 0,05 0,16 0,01 0,04 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách