menu
menu
search close
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Zelenina, luštěniny a houby
keyboard_arrow_right
Luštěniny
keyboard_arrow_right
čočka vařená

čočka vařená

Množství x {{unitOption.title}} kus
Fotografie - čočka vařená
Energetická hodnota 462 kJ
= 110 kcal
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 17 g
Tuky 0,4 g
Vláknina 4 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 462 kJ
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 17 g
Tuky 0,4 g
Vláknina 4 g
Nutriční hodnoty
Stav
tepelně zpracované
Bílkoviny
8 g
Sacharidy
17 g
Cukry
1 g
Tuky
0,4 g
Nasycené mastné kyseliny
0,09 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
0,07 g
Polynenasycené
0,16 g
Cholesterol
-
Vláknina
4 g
Sůl
-
Voda
73 g
Vápník
25 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
390 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
{{dataChartPercent[5] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín B Vitamín B
Vitamín A Vitamín A
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Obsahuje minerální látky
Vápník Vápník
Hořčík Hořčík
Mangan Mangan
Železo Železo
Fosfor Fosfor
Zinek Zinek
Měď Měď
Draslík Draslík
Sodík Sodík
Pozitivní vliv na zdraví
Cholesterol Zlepšuje stav cholesterolu
Hubnutí Vhodná potravina při redukci hmotnosti
Krev Má pozitivní vliv na krev
Tlusté střevo Působí jako prevence před onemocněním tlustého střeva

Čočka vařená je velmi zdravá luštěninová příloha, která nám nabízí kvalitní zdroj bílkovin. Po sójových bobech a konopí má totiž čočka třetí nejvyšší obsah bílkovin ze všech rostlin, a to až kolem 26%. Kromě minerálních látek (zejména železo: téměř 100 % doporučené denní dávky ve 100 g suché luštěniny) a vitamínů (zejména skupiny B) má velký význam i vláknina.

I přesto, že je čočka bohatá na sacharidy, doporučuje se její konzumace při diabetické i redukční dietě. Její molekuly glukózy se ve střevech uvolňují velmi pomalu a nevyvolávají náhlé zvýšení cukru v krvi. Tuto informaci kromě diabetiků ocení jistě také osoby s potřebou hubnutí. Čočka je též vhodná pro osoby s vysokou hladinou cholesterolu. Vláknina z čočky totiž váže ve střevech žlučové kyseliny a cholesterol z jiných potravin, čímž pomáhá jejich vylučování stolicí. Pro těhotné ženy je čočka také vhodným zdrojem živin – dostatek železa je prevencí chudokrevnosti, vláknina pomáhá při vyprazdňování, obsažená kyselina listová je prevencí vzniku vývojových vad u nenarozeného plodu.

Aby se znásobil pozitivní účinek čočky na vaše zdraví a doplnili jste živiny, které čočce chybí, je vhodné tuto luštěninu konzumovat s následujícími potravinami: citrony (mohou se použít na dochucení čočky, čímž se znásobí účinek železa), obilniny (vhodná je zejména rýže, která je zdrojem methioninu, jež v čočce chybí), brukvovitá zelenina, špenát či mléčné výrobky (dobrý zdroj vápníku, kterého je v čočce jen pomálu), mrkev (obsahuje provitamín A, který čočce také chybí). Abyste omezili nadýmání z čočky, je vhodné do ní při vaření přidat koření. Tuto službu poskytne majoránka, kmín nebo třeba saturejka. Červená či zelená čočka jsou méně nadýmavé, než druhy s tvrdými zrnky. Čočku solíme až těsně před jejím dokončením!

Nejhledanější v kategorii Luštěniny

Název Energetická hodnota (kJ)
477 add_circle Zapsat
226 add_circle Zapsat
513 add_circle Zapsat
486 add_circle Zapsat
138 add_circle Zapsat
465 add_circle Zapsat
575 add_circle Zapsat
1 260 add_circle Zapsat
350 add_circle Zapsat
277 add_circle Zapsat
329 add_circle Zapsat
1 147 add_circle Zapsat
444 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách