Kalorické Tabulky
star star star star star_half
menu
menu
search close
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Ovoce
keyboard_arrow_right
Ovoce čerstvé
keyboard_arrow_right
ananas

ananas

Množství x {{unitOption.title}} kus
Fotografie - ananas
Energetická hodnota 54 kcal
= 227 kJ
Bílkoviny 0,49 g
Sacharidy 13 g
Tuky 0,19 g
Vláknina 2 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 54 kcal
Bílkoviny 0,49 g
Sacharidy 13 g
Tuky 0,19 g
Vláknina 2 g
Nutriční hodnoty
Stav
syrové
Bílkoviny
0,49 g
Sacharidy
13 g
Cukry
10 g
Tuky
0,19 g
Nasycené mastné kyseliny
0 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
0 g
Polynenasycené
0 g
Cholesterol
-
Vláknina
2 g
Sůl
-
Voda
86 g
Vápník
21 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
24 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
{{dataChartPercent[5] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Vitamín A Vitamín A
Vitamín K Vitamín K (menadion)
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Vitamín B12 Vitamín B12 (kobalamin)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Obsahuje minerální látky
Měď Měď
Fluor Fluor
Mangan Mangan
Hořčík Hořčík
Železo Železo
Sodík Sodík
Bromelain Bromelain
Fosfor Fosfor
Zinek Zinek
Jód Jód
Draslík Draslík
Vápník Vápník
Pektin Pektin
Pozitivní vliv na zdraví
Slinivka Vhodná potravina při potížích se slinivkou
Otoky Zmírňuje otoky
Zažívání Vhodná potravina při střevních potížích
Negativní vliv na zdraví
Zuby Může poškodit zubní sklovinu

Ananas obsahuje velké množství vody, které činí až 86,2%. Dále v něm najdete vitamíny A, B1, B2, C, a minerální látky jako jsou vápník, železo, draslík, hořčík a fosfor. Důležitou látku je bromelain, která čistí a chrání naše tělo. Bromelain je přírodní enzym, který pomáhá štěpení proteinů na aminokyseliny. Ananas nabízí i vlákninu, sacharidy a bílkoviny.

Konzumace tohoto ovoce pomáhá při střevních poruchách a průjmech, ananas také odvodňuje a odbourává otoky. Dále může pomoci při rozpouštění krevních sraženin, a je tedy vhodný pro osoby náchylné k infarktům a trombózám. Při aplikaci šťávy na kůži napomáhá odstraňování pigmentových skvrn. Obsažený enzym bromelin usnadňuje odbourávání bílkovin. Právě pocit štípání rtů a dutiny ústní je způsoben schopnosti bromelainu naštěpovat proteiny - i ty lidské.

Ananas vždy necháme dozrát při pokojové teplotě, nezralý totiž obsahuje velké množství kyselin, které poškozují zubní sklovinu. Ananasová šťáva může u citlivějších osob vyvolat podráždění pokožky, před šťávou z čerstvého ananasu je třeba chránit zejména oči. Při přípravě ovocné svačinky dětem proto pokrájejte ovoce na menší kousky, a pak teprve servírujte. Ananas můžete také přidat do různých smoothie, ovesné kaše nebo vytvořit rychlý bezlepkový mugcake. I když je ananas ovoce, tak je s úspěchem přidáván i do 'slaných' pokrmů. V našich receptech ho najdete například v polníčkovém salátu s kuřecím masem, zkuste a budete mile překvapeni jeho výslednou chutí.

Nejhledanější v kategorii Ovoce čerstvé

Název Energetická hodnota (kcal)
61 add_circle Zapsat
45 add_circle Zapsat
48 add_circle Zapsat
22 add_circle Zapsat
57 add_circle Zapsat
94 add_circle Zapsat
57 add_circle Zapsat
35 add_circle Zapsat
44 add_circle Zapsat
61 add_circle Zapsat
66 add_circle Zapsat
36 add_circle Zapsat
48 add_circle Zapsat
52 add_circle Zapsat
37 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách