Vařená kukuřice se výborně hodí jako příloha k masu i k sýru. Z hlavních živin v kukuřici najdeme především sacharidy (zejména ve formě glukózy). Tato zelenina dále obsahuje vitamíny B1, B3, B5, B9, z minerálních látek pak železo, mangan, hořčík, selen či zinek.
vařená kukuřice
Stav | tepelně zpracované |
Bílkoviny | 3 g |
Sacharidy | 18 g |
Cukry | 9 g |
Tuky | 1 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0,17 g |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | 0,31 g |
Polynenasycené | 0,53 g |
Cholesterol | - |
Vláknina | 2 g |
Sůl | - |
Voda | 74 g |
Vápník | 3 mg |
GI | |
PHE | 155 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Všechny výše uvedené vitamíny řady B jsou nezbytné pro správnou funkci orgánů a metabolické procesy v organismu. Obsažené minerální látky přispívají tvorbě krve, okysličování buněk, udržují správnou hladinu hormonů, zdravou pleť, silné vlasy nebo podporují plodnost a potenci. Vysoký obsah cukrů je energií pro naše tělo i mozek. Pokud držíte redukční dietu, volte přiměřenou porci této zeleniny a doplňte ji dostatkem bílkovin (plátek masa, nízkotučný sýr, vejce, ...).
Na ulici se můžete setkat s vařenou, v másle máčenou a solenou kukuřicí, jejíž obsah živin je samozřejmě odlišný. Kukuřice máčená v másle obsahuje více tuku a tím pádem má také vyšší energetickou hodnotu. Aby si vařená kukuřice zachovala, co nejvyšší obsah zdraví prospěšných látek, vařte jí šetrně – nejlépe v páře a jen po nezbytně nutnou dobu. Takto upravenou kukuřici lze sníst samotnou nebo vyloupat její zrníčka a přidat je do kuskusu, zeleninové směsi, těstovin i rizota.
Nejhledanější v kategorii Zelenina čerstvá
Název | Energetická hodnota (kJ) | |
---|---|---|
59 | | |
147 | | |
90 | | |
148 | | |
84 | | |
115 | | |
86 | | |
67 | | |
159 | | |
110 | |