Kalorické Tabulky
star star star star star_half
menu
menu
search close
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Různé
keyboard_arrow_right
Přísady a ochucovadla
keyboard_arrow_right
sójová omáčka

sójová omáčka

Množství x {{unitOption.title}} kus
Fotografie - sójová omáčka
Energetická hodnota 57 kcal
= 237 kJ
Bílkoviny 7,5 g
Sacharidy 6,52 g
Tuky 0,08 g
Vláknina -
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 57 kcal
Bílkoviny 7,5 g
Sacharidy 6,52 g
Tuky 0,08 g
Vláknina -
Nutriční hodnoty
Bílkoviny
7,5 g
Sacharidy
6,52 g
Cukry
-
Tuky
0,08 g
Nasycené mastné kyseliny
0,01 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
0 g
Polynenasycené
0,04 g
Cholesterol
-
Vláknina
-
Sůl
15,5 g
Voda
70 g
Vápník
21 mg
GI Glykemický indexhelp
PHE
375 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[0] | number:0}} %
{{dataChartPercent[1] | number:0}} %
{{dataChartPercent[2] | number:0}} %
{{dataChartPercent[3] | number:0}} %
{{dataChartPercent[4] | number:0}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín A Vitamín A
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Obsahuje minerální látky
Zinek Zinek
Hořčík Hořčík
Sodík Sodík
Měď Měď
Fosfor Fosfor
Železo Železo
Draslík Draslík
Vápník Vápník
Negativní vliv na zdraví
Deprese Může zhoršit stavy deprese nebo úzkosti
Přetrvávající zvýšení krevního tlaku Může zhoršovat nadváhu/obezitu
Otoky Může způsobovat zadržování vody v těle
Geriatrie Nevhodné pro starší osoby
Malátnost Při nadměrné konzumaci vyvolávají malátnost
Děti Nevhodné pro děti
Bolest hlavy Může způsobovat bolest hlavy
Závislost Riziko vzniku závislosti
Alergie Může způsobovat alergické reakce
Ledviny Konzumace nadměrného množství poškozuje ledviny
Rakovina Riziková potravina, která může v nadměrném množství ovlivnit vznik rakoviny

Sójová omáčka je nejčastěji složena z vody, sójového hydrolyzátu, soli (max.18 %), stolního vína, cukru, octa, látek zvýrazňující chuť a vůni (E621, E631 a E627), barviva E150d, kvasnicového výtažku, chilli extraktu, švestkových povidel (švestky, jablka, pektin, kyselina citronová), rajčatového protlaku, aromat, směsi koření a česnekového extraktu.

Konzumace „chemické“ sójové omáčky našemu zdraví nic kladného nepřináší, ba naopak. E621 – L-glutaman sodný – látka, u které byly odhaleny neurotoxické vlastnosti, je nebezpečný pro zdravý vývoj mozku dětí od embryonálního stadia přes novorozenecký až do školního věku cca 12 let. Jako „syndrom čínské restaurace“ byly popsány příznaky po požití jídla s glutamanem: zvracení, zadržování vody v těle, ztuhlé svaly, znecitlivění šíje, bušení srdce, závratě, bolesti hlavy, studený pot a jiné. Dále se zjistilo, že potlačuje hormony ovlivňující spalování tuků, a tím vyvolává obezitu. Některé studie poukázaly na možnou souvislost požití glutamanu s Alzheimerovou nemocí a s cukrovkou. Byly popsány změny nálad, podrážděnost, deprese, poruchy spánku, léková závislost a zjištěna snížená plodnost u obou pohlaví. Konzumaci glutamanu by se měly vyhýbat zejména těhotné a kojící ženy, děti, starší osoby, lidé s cévním onemocněním, cukrovkou, onkologičtí pacienti či lidé citliví na aspirin (kyselinu acetylsalicylovou). E631 – Inosinan sodný a E627 – Guanylan sodný – u těchto látek nebyly jednoznačně prokázány nežádoucí účinky, avšak u citlivých osob mohou způsobovat špatnou snášenlivost. Inosinany a Guanylany mohou zvyšovat koncentraci kyseliny močové ve tkáních, krevní plazmě a moči. Lidé náchylní k problémům s ledvinami, močovým ústrojím nebo s dnou by se proto měli této přísadě vyhýbat. Inosinan sodný je také nevhodný pro astmatiky a může způsobovat alergické reakce. Obě přísady jsou nevhodné pro děti. E150d – Amoniak sulfitový karamel - na veřejnosti mohou kolovat názory, že tento druh karamelů je toxický nebo karcinogenní. Světová zdravotnická organizace však nedokázala, na základě rozsáhlých a nákladných studií na zvířatech, tuto domněnku prokázat. Jiná organizace v roce 2011 zveřejnila výsledky svých zkoumání, kdy byly nalezeny v karamelu zvýšené úrovně látky 4-methyldimazol. Tato látka je údajně potenciální karcinogen v případě, že je smísena s amoniakem. Při testování karamelu na lidech se projevovala jemná až řídká stolice a zvýšená střevní činnost.

Pokud chcete používat zdravou sójovou omáčku, zajděte do obchodu s racionální výživou a vybírejte z přírodně vyrobených produktů – nejlépe v bio kvalitě. Suroviny, z nichž se tyto omáčky vyrábějí, podléhají dlouhodobému fermentačnímu procesu v dřevěných sudech. Přírodní fermentace - neboli kvašení má řadu kladných účinků na organismus. Vznikají při něm enzymy, které mají příznivý vliv na trávení a přispívají k lepšímu využití živin z potravy. Při výrobě těchto pravých sojových omáček se nepoužívají žádná barviva, konzervační látky ani zvýrazňovače chuti, které se vyskytují v běžných sojových omáčkách. Sojová omáčka patří neodmyslitelně do asijské kuchyně, kde se velmi hojně používá k ochucení různých zeleninových směsí s masem, rybami nebo s tofu.

Nejhledanější v kategorii Přísady a ochucovadla

Název Energetická hodnota (kcal)
78 add_circle Zapsat
72 add_circle Zapsat
163 add_circle Zapsat
107 add_circle Zapsat
75 add_circle Zapsat
26 add_circle Zapsat
118 add_circle Zapsat
118 add_circle Zapsat
301 add_circle Zapsat
264 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných uživatelů