Rýže dlouhozrnná Lagris neobsahuje téměř žádné tuk, má velmi nízký obsah cholesterolu a sodíku a je zdrojem rychlé energie. Mastných kyselin je jen malé množství, jsou nenasycené a mají velkou biologickou hodnotu. Sacharidy představují velkou část hmotnosti rýžového zrna. Mezi přítomné minerály patří například mangan a železo, i selen, fosfor, zinek, měď a vápník. Nejvíce zastoupené jsou vitamíny skupiny B a vitamín E.
rýže dlouhozrnná Lagris varné sáčky
Stav | syrové |
Bílkoviny | 7,9 g |
Sacharidy | 78 g |
Cukry | 0,5 g |
Tuky | 0,5 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0,1 g |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | 0,5 g |
Sůl | 0,01 g |
Voda | - |
Vápník | - |
GI | |
PHE | 376 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Rýže neobsahuje lepek, je vhodnou potravinou pro lidi s celiakií. Posiluje imunitní systém, pomáhá se zbavovat toxinů a působí na zdraví pokožky, vlasů a nehtů a zpomaluje proces stárnutí. Zlepšuje trávení a stabilizuje obsah cukru v krvi. Nenadýmá, proto je ideální při žaludeční a žlučníkové dietě. Rýžový odvar pomáhá při vysokých teplotách a zánětech, zmírňuje průjem i zácpu, léčí trávicí a střevní potíže. Je dobrou prevencí ledvinových kamenů. Pomáhá snižovat riziko rakoviny tlustého střeva, prsu a prostaty, snižuje krevní tlak a udržuje zdravé srdce.
Proti rozvaření rýže můžeme přilít do vařící vody trochu studeného mléka. Při vaření ve varných sáčcích dochází ke ztrátě cenných vitamínů, protože vodu s vyvařenými vitamíny většinou vylejeme. Proto je lepší rýži podusit. Rýži a vodu kombinujeme v poměru 1:1 a vaříme do té doby, než se všechna voda vypaří.
Nejhledanější v kategorii Rýže
Název | Energetická hodnota (kcal) |
---|