Mandle neloupané jsou bohatou zásobárnou živin. Najdeme zde zejména vitamíny skupiny B či vitamín E. Z minerálních látek obsahují například vápník, hořčík, fosfor či zinek. Tyto neloupané ořechy jsou však i výborným zdrojem vlákniny a zdraví prospěšných tuků a bílkovin.
mandle neloupané
Stav | syrové |
Bílkoviny | 20,41 g |
Sacharidy | 7 g |
Cukry | 4,2 g |
Tuky | 53,44 g |
Nasycené mastné kyseliny | 4,5 g |
Trans mastné kyseliny | 0 g |
Mononenasycené | 35,25 g |
Polynenasycené | 11,39 g |
Cholesterol | - |
Vláknina | 11,85 g |
Sůl | - |
Voda | 4,92 g |
Vápník | 252 mg |
GI | |
PHE | 1 020,5 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Při pravidelné konzumaci mandle pomáhají snižovat cholesterol a riziko infarktu, působí proti rakovině, pozitivně ovlivňují mozkovou činnost a zvyšují elasticitu kůže. Při umírněné konzumaci si mandle mohou dopřát i lidé s redukční dietou, jen je třeba dát pozor na jejich zkonzumované množství, obsahují totiž hodně tuku.
Pokud mandle před jejich konzumací namočíte na několik hodin do vody, ideálně přes noc, probudíte v nich tvorbu žádoucích enzymů. Po namočení jsou pak mandle také mnohem lépe stravitelné. Jejich stravitelnost také výrazně ovlivníte oloupáním slupky. Bez mandlí bychom se při pečení ochudili o výbornou chuť a vůni - můžete si s námi vyzkoušet upéct výborný koláč s medem a mandlemi. Z mandlí lze snadno i vytvořit mandlové mléko. Stačí, když mandle přes noc namočíte do vody a druhý den je zbavíte slupky a rozmixujete. Také se z mandlí vyrábí mandlová mouka, která se používá při pečení bezlepkovém pečení.
Nejhledanější v kategorii Ořechy a semena
Název | Energetická hodnota (kcal) | |
---|---|---|
631 | | |
619 | | |
631 | | |
621 | | |
628 | | |
631 | | |
645 | | |
619 | | |
579 | | |
579 | |