Okurky Znojmia jsou naložené v nálevu obsahující vodu, ocet, cukr, cibuli, sůl, hořčičné semeno a stabilizátory. Samotné okurky mají nízkou energetickou hodnotu, protože obsahují 96 % vody. Jsou bohaté na vitamíny a minerální látky. Obsahují malé množství proteinů, sacharidů a tuků.
Okurky 5-7 cm Znojmia
Stav | tepelně zpracované |
Bílkoviny | 0,4 g |
Sacharidy | 6 g |
Cukry | 5 g |
Tuky | 0,1 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | - |
Sůl | 0,8 g |
Voda | - |
Vápník | - |
GI | |
PHE | 20 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Okurka podporuje vylučování moči, snižuje ukládání kyseliny močové v těle. Využívá se na srdeční a ledvinové problémy, pomáhá při otocích a léčbě ledvinových nebo žlučových kamenů. Díky obsahu vlákniny je i mírně projímavá. Okurka se podílí i na udržování krevního tlaku, slouží jako prevence proti rakovině a působí hojivě na pokožku. Okurky jsou hůře stravitelné, proto nejsou vhodné pro šetřicí diety. Lák z okurek je podle babských rad dobrým lékem na kocovinu.
Nakládané okurky se nejlépe se hodí jako doplněk nebo příloha k jídlu. Aby se kyselost znojemských okurek zjemnila, je dobré je před použitím lehce orestovat na másle. Do salátu je lepší je nekrájet na velké kostky a do omáček nastrouhat nahrubo. Do omáček se dá použít i kvalitní lák, třeba do klasické znojemské omáčky.
Nejhledanější v kategorii Zelenina konzervovaná
Název | Energetická hodnota (kcal) | |
---|---|---|
28 | | |
80 | | |
22 | | |
31 | | |
139 | | |
32 | | |
34 | | |
14 | | |
168 | | |
95 | |