Ječné kroupy jsou obilovina, která se využívat jako základ pro různá jídla nebo může sloužit i jako samostatná příloha. Ječmen obsahuje cenné minerální látky, například hořčík, fosfor, zinek, železo a vitamín PP.
ječné kroupy
Stav | syrové |
Bílkoviny | 10 g |
Sacharidy | 75 g |
Cukry | 0,8 g |
Tuky | 2 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0,24 g |
Trans mastné kyseliny | 0 g |
Mononenasycené | 0,27 g |
Polynenasycené | 1 g |
Cholesterol | - |
Vláknina | 16 g |
Sůl | 0,02 g |
Voda | 12 g |
Vápník | 27 mg |
GI | |
PHE | 493 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Ječné kroupy jsou bohatým zdrojem vlákniny, a mají tak příznivý vliv na naše trávicí ústrojí. Uvařené ječné kroupy obsahují hodně fosforu, draslíku, hořčíku a síry. Velmi zdravá je i kaše, která díky své viskozitě blahodárně působí na žaludek a střeva. Ječmen je velmi zdravá potravina, která se dokonale hodí do zdravého životního stylu. V ječmeni najdete i vitamíny B užitečné pro nervový systém.
I když se to na první pohled nezdá, tak ječné kroupy mají v kuchyni pestré možnosti využití. Je možné je kombinovat s houbami, masem i kořenovou zeleninou. Slouží i jako velmi chutná a zdravá příloha, která je vhodná i pro různé diety (u gastrointestinálních onemocnění je povolen pouze malý perličkový ječmen). Z vařeného ječmene lze uvařit chutné a výživné polévky, nádivky, koláče nebo ho přidat do zeleninových salátů. Jedním z nejznámějších jídel je bezpochyby vánoční kuba, který má v Čechách dlouhou tradici. Pokud od obilovin přidáte i trochu másla a soli, tak se jejich chuť výrazně zlepší.
Nejhledanější v kategorii Obilné produkty ostatní
Název | Energetická hodnota (kcal) | |
---|---|---|
216 | | |
217 | | |
367 | | |
371 | | |
293 | | |
271 | | |
465 | | |
451 | | |
411 | | |
322 | |