Čerstvé avokádo je významným zdrojem tuků (převážně nenasycených), především se v něm vyskytuje olejová mastná kyselina. Avokádo je též mimořádně bohaté na proteiny a obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Má z celé ovocné říše nejvyšší obsah železa, je i velmi bohaté na vitamín B6 a vlákninu. Další prospěšné látky avokáda jsou vitamín E, draslík, foláty. Příznivý je i obsah hořčíku, luteinu, beta-sitosterolu a absence sodíku.
avokádo
Stav | syrové |
Bílkoviny | 1,6 g |
Sacharidy | 6 g |
Cukry | 0,5 g |
Tuky | 13,1 g |
Nasycené mastné kyseliny | 2,77 g |
Trans mastné kyseliny | 0 g |
Mononenasycené | 7,69 g |
Polynenasycené | 1,74 g |
Cholesterol | - |
Vláknina | 5,5 g |
Sůl | - |
Voda | 75,7 g |
Vápník | 14,6 mg |
GI | |
PHE | 95 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Avokádo je vhodným doplňkem léčby arteriosklerózy, hypertenze a ischemické choroby srdeční. Přináší úlevu lidem trpícím nervozitou, podrážděností nebo depresí. Je ideální pro lidi, kteří mají žaludeční vředy nebo gastritidu. V krvi pomáhá udržovat správnou hladinu glykémie a snižuje hladinu cholesterolu. Lutein slouží pro ochranu očí a beta-sitosterol se podílí na ochraně proti rakovině prostaty a jinému rakovinovému bujení. Pravidelná konzumace pomůže i při bolestivé menstruaci.
Je dobré ho hned po oloupání pokapat šťávou z limety či citrónu, aby dužina nezčernala. Avokádo se používá do salátů, na pomazánky, polévky, krémy a různé náplně. Pro svou podobnost s máslem se dá jíst na chlebu se solí a pepřem. Z avokáda se také dá vyrobit zdravá varianta nutelly. Je neocenitelné při ošetřování suché pleti, zralou dužinu rozmačkáme a necháme působit. V obchodech bývají avokáda často tvrdé, a tudíž nezralé. Zakoupené avokádo necháme dozrát doma asi 2–3 dny při pokojové teplotě.
Nejhledanější v kategorii Ovoce čerstvé
Název | Energetická hodnota (kcal) | |
---|---|---|
196 | | |
160 | | |
220 | | |
200 | | |
187 | | |
120 | | |
168 | | |
160 | |