Nízkotučné mléko 0,5% tuku je zdrojem důležitého vápníku. Z hlavních živin v něm najdeme o něco více sacharidů než bílkovin a následuje zanedbatelné množství tuku.
nízkotučné mléko 0,5% tuku
Bílkoviny | 3 g |
Sacharidy | 5 g |
Cukry | 5 g |
Tuky | 0,06 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0,04 g |
Trans mastné kyseliny | 0 g |
Mononenasycené | 0,02 g |
Polynenasycené | 0 g |
Cholesterol | 3 mg |
Vláknina | - |
Sůl | - |
Voda | 91 g |
Vápník | 113 mg |
GI | |
PHE | 169 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Vápník, jehož zdrojem je i mléko, je základní součástí lidského těla. Nachází se v kostech, zubech, svalech, krvi a dalších tělesných tkáních. Pro lidskou stravu je tak vápník velmi podstatný. Jeho přísun je důležitý především u dětí, pro jejich správný vývoj, a u těhotných žen. Také je nutno říci, že pokud se má v těle vápník zabudovat, je zároveň žádoucí dostatek vitamínu D. Při dlouhodobém deficitu vápníku a vitamínu D v potravě je větší riziko vyplavování vápníku z kostí a vzniku osteoporózy (týká se zejména starších osob, kterým se pak kosti lehce zlomí-např. i při prudkém zakašlání). Nízkotučné mléko je lépe stravitelné než tučnější varianty. Asi 20 % obyvatel ČR trpí neschopností strávit mléčný cukr (tzv. intolerancí laktózy). Ta je dána nedostatkem enzymu laktázy. Stravitelnější jsou kysané druhy mléka v podobě jogurtu, acidofilního mléka či kefíru. Vhodnou volbou pro tyto jedince může být i podmáslí.
Při výběru mléka volte raději produkt čerstvý, než trvanlivý. Takové mléko, si díky šetrnějšímu zpracování, zachovává více výživných látek. Protože nízkotučné mléko má méně kalorií, tak se s oblibou používá při dietě a přípravě odlehčenější varianty jídel a moučníků jako je například maková buchta s jablky nebo banánová pochoutka.
Nejhledanější v kategorii Mléko
Název | Energetická hodnota (kcal) | |
---|---|---|
60 | | |
49 | | |
38 | | |
34 | | |
201 | | |
135 | | |
68 | | |
56 | | |
14 | | |
183 | |