Arašídy mají vysoký obsah kalorií a tuku, který tvoří hlavně omega 3, omega 6 nenasycené mastné kyseliny. Najdeme v nich i velké množství sacharidů, proteinů a vlákniny. Obsahují jedinečné bioaktivní složky, které působí jako antioxidanty. Mezi obsažené minerály patří hořčík, fosfor, draslík a jiné. Obsahují i řadu vitamínů, hlavně z B skupiny nebo vitamín E.
Soltino arašídy pražené, loupané bez soli
Bílkoviny | 27 g |
Sacharidy | 14 g |
Cukry | 4 g |
Tuky | 48 g |
Nasycené mastné kyseliny | 7 g |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | 7 g |
Sůl | 0,02 g |
Voda | - |
Vápník | - |
GI | |
PHE | 1 350 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Arašídy snižují hladinu cholesterolu a fungují jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Udržují kontrolu nad hladinou cukru v krvi a mohou omezit vznik cukrovky. Udržují zdravý nervový systém, zlepšují funkci mozku a posilují paměť. Urychlují metabolismus a pomáhají tak bojovat proti obezitě. Protože obsahují antioxidanty, chrání buňky, tkáně a orgány, zabraňuje jejich stárnutí a vzniku rakoviny. Další pozitivní účinek je podpora trávení a vyprazdňování. Konzumace arašídů představuje riziko pro alergické jedince, mohou způsobit slzení, kýchání, otoky, dušnost nebo až prudké anafylaktické reakce.
Arašídy se využívají zejména v čínské a asijské kuchyni. Často se podávají i jako příloha k vínu či pivu. Důležité je skladovat arašídy v suchu. Ve vlhkém prostředí při teplotě nad 25 °C se mohou tvořit nebezpečné plísně s aflatoxiny, proto je dobré arašídy skladovat v lednici. Dávejte přednost nesoleným a nepraženým variantám. Nadměrná konzumace soli zvyšuje krevní tlak a pražením dochází ke ztrátě vitamínů.
Nejhledanější v kategorii Ořechy a semena
Název | Energetická hodnota (kJ) | |
---|---|---|
2 894 | | |
2 072 | | |
2 666 | | |
2 443 | | |
2 564 | | |
2 464 | | |
2 328 | | |
2 680 | | |
2 642 | | |
2 761 | |