menu
menu
search
{{item.title}} leaf pot {{item.value}} {{item.energyUnit}}/100 g {{item.value}} {{item.energyUnit}}/kg/min
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Ořechy a semena
keyboard_arrow_right
Soltino arašídy pražené, loupané bez soli

Soltino arašídy pražené, loupané bez soli

Množství x {{unitOption.title}} kus
Energetická hodnota 2 554 kJ
= 610 kcal
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 14 g
Tuky 48 g
Vláknina 7 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 2 554 kJ
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 14 g
Tuky 48 g
Vláknina 7 g
Nutriční hodnoty
Bílkoviny
27 g
Sacharidy
14 g
Cukry
4 g
Tuky
48 g
Nasycené mastné kyseliny
7 g
Trans mastné kyseliny
-
Mononenasycené
-
Polynenasycené
-
Cholesterol
-
Vláknina
7 g
Sůl
0,02 g
Voda
-
Vápník
-
GI Glykemický indexhelp
PHE
1 350 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín E Vitamín E (tokoferol)
Obsahuje minerální látky
Selen Selen
Sodík Sodík
Fosfor Fosfor
Hořčík Hořčík
Draslík Draslík
Železo Železo
Mangan Mangan
Vápník Vápník
Měď Měď
Zinek Zinek
Pozitivní vliv na zdraví
Nervová soustava Posiluje nervovou soustavu
Hubnutí Vhodná potravina při redukci hmotnosti
Mozek Posiluje mozkovou činnost
Trávení Podporuje trávení
Rakovina Vhodná potravina při prevenci či léčbě rakoviny
Cholesterol Zlepšuje stav cholesterolu
Srdce Působí pozitivně na zdraví srdce
Metabolismus Podporuje metabolismus (látkovou výměnu)
Negativní vliv na zdraví
Alergie Může způsobovat alergické reakce
Obsah potraviny

Arašídy mají vysoký obsah kalorií a tuku, který tvoří hlavně omega 3, omega 6 nenasycené mastné kyseliny. Najdeme v nich i velké množství sacharidů, proteinů a vlákniny. Obsahují jedinečné bioaktivní složky, které působí jako antioxidanty. Mezi obsažené minerály patří hořčík, fosfor, draslík a jiné. Obsahují i řadu vitamínů, hlavně z B skupiny nebo vitamín E.

Vliv na zdraví

Arašídy snižují hladinu cholesterolu a fungují jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Udržují kontrolu nad hladinou cukru v krvi a mohou omezit vznik cukrovky. Udržují zdravý nervový systém, zlepšují funkci mozku a posilují paměť. Urychlují metabolismus a pomáhají tak bojovat proti obezitě. Protože obsahují antioxidanty, chrání buňky, tkáně a orgány, zabraňuje jejich stárnutí a vzniku rakoviny. Další pozitivní účinek je podpora trávení a vyprazdňování. Konzumace arašídů představuje riziko pro alergické jedince, mohou způsobit slzení, kýchání, otoky, dušnost nebo až prudké anafylaktické reakce.

Praktické rady

Arašídy se využívají zejména v čínské a asijské kuchyni. Často se podávají i jako příloha k vínu či pivu. Důležité je skladovat arašídy v suchu. Ve vlhkém prostředí při teplotě nad 25 °C se mohou tvořit nebezpečné plísně s aflatoxiny, proto je dobré arašídy skladovat v lednici. Dávejte přednost nesoleným a nepraženým variantám. Nadměrná konzumace soli zvyšuje krevní tlak a pražením dochází ke ztrátě vitamínů.

Nejhledanější v kategorii Ořechy a semena

Název Energetická hodnota (kJ) Bílkoviny Sacharidy Tuky Vláknina
2 072 0,21 0,2 0,31 0,25 add_circle Zapsat
2 894 0,16 0,18 0,63 0,06 add_circle Zapsat
2 315 0,18 0,3 0,44 0,03 add_circle Zapsat
2 407 0,21 0,08 0,49 0,12 add_circle Zapsat
2 748 0,16 0,12 0,6 0,07 add_circle Zapsat
2 931 0,06 0,08 0,64 0,16 add_circle Zapsat
2 560 0,25 0,05 0,53 0,12 add_circle Zapsat
2 701 0,2 0,11 0,53 0,08 add_circle Zapsat
2 755 0,15 0,07 0,61 0,1 add_circle Zapsat
2 595 0,25 0,12 0,49 0,08 add_circle Zapsat
2 529 0,23 0,23 0,41 0,08 add_circle Zapsat
2 680 0,2 0,15 0,54 0,08 add_circle Zapsat
2 500 0,2 0,11 0,52 0,08 add_circle Zapsat
2 826 0,06 0,06 0,65 0,21 add_circle Zapsat
2 449 0,24 0,16 0,49 0,09 add_circle Zapsat
2 533 0,2 0,08 0,52 0,13 add_circle Zapsat
2 105 0,11 0,36 0,34 0,05 add_circle Zapsat
2 515 0,17 0,23 0,54 add_circle Zapsat
2 081 0,25 0,35 0,27 0,03 add_circle Zapsat
2 192 0,19 0,04 0,43 0,25 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách