Slanina je velmi tučná uzenina, která se vyrábí z vepřového boku. Z výživových hodnot zde najdeme převážně tuky. Bílkovin je tu jen malé množství a sacharidy se zde téměř nevyskytují. Kromě základních živin obsahuje uzenina ve větší míře sůl a látky, které se do výrobku dostanou při uzení. Klasické uzení je někdy nahrazováno máčením v roztoku (aby maso neztrácelo na hmotnosti).
slanina
Bílkoviny | 2,5 g |
Sacharidy | 0 g |
Cukry | 0 g |
Tuky | 88,7 g |
Nasycené mastné kyseliny | 30,23 g |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | 0,6 g |
Sůl | 0,1 g |
Voda | - |
Vápník | - |
GI | |
PHE | 1 400 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Slanina má velmi vysoký obsah kalorií, protože je tvořena zejména tukem. Tento tuk se navíc skládá z nasycených mastných kyselin, které našemu zdraví neprospívají. Při pravidelné konzumaci těchto tuků hrozí větší pravděpodobnost srdečně cévních onemocnění a častěji se vyskytuje obezita.
Slanina umí skvěle dochutit různé pokrmy a stačí ji použít malé množství. Hodí se do guláše (segedínský, hovězí, vepřový, ...), karbanátků, sekané a k různému špikování masa. Neodmyslitelně se také pojí s haluškami, houbami nebo míchanými vajíčky. Abyste omezili nežádoucí vliv výrobku na vaše zdraví, a zároveň měli provoněný pokrm, můžete při vaření malým množstvím libovější anglické slaniny naplnit či prošpikovat maso nebo kousek přidat k zelenině, a na talíři ji již nekonzumovat. Další možností je použít sladkou uzenou papriku, která krásně voní i skvěle chutná, a nepřidá skoro žádné kalorie navíc.
Nejhledanější v kategorii Uzeniny a paštiky
Název | Energetická hodnota (kcal) | |
---|---|---|
403 | | |
327 | | |
298 | | |
516 | | |
336 | | |
294 | | |
189 | | |
211 | | |
336 | | |
795 | |