menu
menu
search close
account
Potraviny
keyboard_arrow_right
Obilné výrobky
keyboard_arrow_right
Obilné produkty ostatní
keyboard_arrow_right
pohanka vařená

pohanka vařená

Množství x {{unitOption.title}} kus
Fotografie - pohanka vařená
Energetická hodnota 385 kJ
= 92 kcal
Bílkoviny 3 g
Sacharidy 20 g
Tuky 0,62 g
Vláknina 3 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 385 kJ
Bílkoviny 3 g
Sacharidy 20 g
Tuky 0,62 g
Vláknina 3 g
Nutriční hodnoty
Stav
tepelně zpracované
Bílkoviny
3 g
Sacharidy
20 g
Cukry
0 g
Tuky
0,62 g
Nasycené mastné kyseliny
0 g
Trans mastné kyseliny
0 g
Mononenasycené
-
Polynenasycené
-
Cholesterol
0 mg
Vláknina
3 g
Sůl
-
Voda
-
Vápník
0 mg
GI Glykemický indexhelp
54
PHE
169 mg
Stav
syrové tepelně zpracované
Bílkoviny
{{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy
{{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Cukry
{{foodstuff.foodstuff.sugar}} g-
Tuky
{{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Nasycené mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g-
Trans mastné kyseliny
{{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g-
Mononenasycené
{{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g-
Polynenasycené
{{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g-
Cholesterol
{{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg-
Vláknina
{{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Sůl
{{foodstuff.foodstuff.salt}} g-
Voda
{{foodstuff.foodstuff.water}} g-
Vápník
{{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg-
GI Glykemický indexhelp
{{foodstuff.foodstuff.gi}}
PHE
{{foodstuff.foodstuff.phe}} mg-
Alkohol
{{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g
Složení nutričních hodnot
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Vláknina
fiber_manual_record Bílkoviny
fiber_manual_record Sacharidy
fiber_manual_record Cukry
fiber_manual_record Tuky
fiber_manual_record Nasycené mastné kyseliny
fiber_manual_record Vláknina
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
{{dataChartPercent[5] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín B1 Vitamín B1 (thiamin)
Vitamín B6 Vitamín B6 (pyridoxin)
Vitamín B3 Vitamín B3 (niacin, niacinamid, nikotinamid, kyselina nikotinová)
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín B2 Vitamín B2 (riboflavin)
Vitamín B5 Vitamín B5 (pantotenol, kyselina pantotenová)
Obsahuje minerální látky
Hořčík Hořčík
Draslík Draslík
Mangan Mangan
Fosfor Fosfor
Zinek Zinek
Železo Železo
Sodík Sodík
Měď Měď
Vápník Vápník
Selen Selen
Pozitivní vliv na zdraví
Cévy Má pozitivní vliv na zdraví cév
Imunita Posiluje imunitu
Nervová soustava Posiluje nervovou soustavu

Pohanka vařená je dobrým zdrojem vlákniny a dietních bílkovin pro osoby citlivé na lepek. Ze sacharidů je tu nejvíce zastoupený škrob. Dále obsahuje vyváženou skladbu aminokyselin (celkem 18, nejvýznamněji zastoupený je lyzin). Mezi vícenenasycené aminokyseliny patří například kyselina linolenová nebo linolová. Mezi další důležité látky patří vitamíny (B, E, C), minerály (zinek, měď, selen, …) a cholin. Pohanka je významná zejména pro svůj obsah rutinu.

Jedná se o velmi zdravou potravinu, kterou je vhodné zařadit na vyvážený pestrý jídelníček. Díky obsahu rutinu léčí pohanka problémy s cévami, hemoroidy i křečovými žilami. Vhodná je také pro psychicky a fyzicky namáhané osoby. Posiluje imunitu a využívá se při detoxikaci. Z pohledu makrobiotiky stahuje a vysušuje, proto se doporučuje konzumovat hlavně v zimě, kdy pomáhá prohřívat organismus. Pohanka je potravina přirozeně bez lepku, a proto si ji mohou dopřát i lidé s celiakií.

Pohanku můžete konzumovat na sladko, lze z ní snadno připravit kaše a nákypy. Výborná je i na slano, buď jako základ pokrmů (na způsob rizota, nákypu či těstovinového salátu) nebo ji využít jako přílohu k masu, sýru či jiné potravině. Výborně se také hodí do polévek.

Nejhledanější v kategorii Obilné produkty ostatní

Název Energetická hodnota (kJ)
544 add_circle Zapsat
1 616 add_circle Zapsat
1 450 add_circle Zapsat
1 483 add_circle Zapsat
1 468 add_circle Zapsat
1 552 add_circle Zapsat
1 593 add_circle Zapsat
1 551 add_circle Zapsat
1 490 add_circle Zapsat
1 717 add_circle Zapsat
1 422 add_circle Zapsat
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách