Okurka kyselá je oblíbená nakládaná zelenina, která se skvěle hodí k masu nebo zapečeným pokrmům. Pro výrobu „nakládaček“ se používají okurky polní, které se většinou doplní kousky cibule a mrkve. Dále se přidává koření (snítka kopru, bobkový list, nové koření, celý pepř, hořčičná semínka, někdy i kousek křenu, ...) a lák, který se vyrábí z cukru (nebo umělého sladidla), soli, octa a vody. Aby byla kyselá okurka dobrá, tak musí být i správně odleželá.
REKLAMA | Pro odstranění reklam aktivujte Premium.
Potraviny keyboard_arrow_right
Zelenina, luštěniny a houby keyboard_arrow_right
Zelenina konzervovaná keyboard_arrow_right
okurka kyselá
okurka kyselá
Množství x {{unitOption.title}} kus
Energetická hodnota 119 kJ
= 28 kcal
Bílkoviny 0,4 g
Sacharidy 6 g
Tuky 0,1 g
Vláknina 1 g
Energetická hodnota {{foodstuff.foodstuff.energy}} kcal{{foodstuff.foodstuff.energy}} kJ
= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,0.239) | number : 0}} kcal= {{ unitConvert(foodstuff.foodstuff.energy,4.184) | number : 0}} kJ
Bílkoviny {{foodstuff.foodstuff.protein}} g-
Sacharidy {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g-
Tuky {{foodstuff.foodstuff.fat}} g-
Vláknina {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g-
Energetická hodnota 119 kJ
Bílkoviny 0,4 g
Sacharidy 6 g
Tuky 0,1 g
Vláknina 1 g
Nutriční hodnoty
Bílkoviny | 0,4 g |
Sacharidy | 6 g |
Cukry | 5 g |
Tuky | 0,1 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Trans mastné kyseliny | 0 g |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | 1 g |
Sůl | 0,5 g |
Voda | - |
Vápník | - |
GI | |
PHE | 20 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Složení nutričních hodnot
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[0] | number:2}} %
{{dataChartPercent[1] | number:2}} %
{{dataChartPercent[2] | number:2}} %
{{dataChartPercent[3] | number:2}} %
{{dataChartPercent[4] | number:2}} %
{{dataChartPercent[5] | number:2}} %
Obsahuje vitamíny
Vitamín B Vitamín B
Vitamín K Vitamín K (menadion)
Kyselina listová Kyselina listová (folacin, folát, vitamín B9)
Vitamín C Vitamín C (kyselina askorbová)
Vitamín A Vitamín A
Obsahuje minerální látky
Hořčík Hořčík
Železo Železo
Vápník Vápník
Zinek Zinek
Mangan Mangan
Draslík Draslík
Selen Selen
Fosfor Fosfor
Lák z okurek je podle babských rad dobrým lékem na kocovinu. Našemu zdraví jistě lépe prospěje okurka čerstvá, která má více výživných látek a vitamínů. Kyselé okurky zdravému člověku ale ani neublíží.
Ať už „nakládačky“ zavařujete doma nebo kupujete, pamatujte na to, že čím menší okurky jsou, tím bývají chutnější a křupavější. Ve větších okurkách je často mnoho nedobrých semen, jsou měkké a hodně vodnaté. Kyselé okurky se tradičně přidávají do bramborového salátu, ale skvěle se hodí i do dalších salátů, například do řepového.
Nejhledanější v kategorii Zelenina konzervovaná
Název | Energetická hodnota (kJ) | |
---|---|---|
334 | | |
93 | | |
581 | | |
131 | | |
188 | | |
370 | | |
358 | | |
552 | | |
353 | | |
297 | |
{{feedback.text}}
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
potravin v naší databázi
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
včera vyplněných jídelníčků
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
zaregistrovaných na Kalorických tabulkách