Mořská sůl s jódem je zdrojem sodíku a jódu. Sůl je dochucovadlo s nulovou energetickou hodnotou.
mořská sůl s jódem
Stav | syrové |
Bílkoviny | 0 g |
Sacharidy | 0 g |
Cukry | - |
Tuky | 0 g |
Nasycené mastné kyseliny | - |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | - |
Sůl | 96,25 g |
Voda | - |
Vápník | - |
GI | |
PHE | 0 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Sodík je jedním z hlavních minerálů v lidském těle. Mezi jeho hlavní funkce patří udržování vody v těle (zlepšení hydratace organismu), přenášení nervových impulsů a aktivaci některých enzymů. Další důležitá funkce je regulace osmotického tlaku tělesných tekutin a s tím souvisejícího obsahu krevní plazmy, udržování acidobazické rovnováhy (udržování správného pH organismu) a další. Sůl zvyšuje krevní tlak a povzbuzuje činnost nadledvinek. Důsledkem je pocit tepla, bdělosti a zdánlivě dobrého zdraví.
Pokud trpíte vysokým krevním tlakem, snažte se snížit spotřebu soli a upravte i jiné složky vašeho životního stylu (přestaňte kouřit, sportujte, zbavte se přebytečných kil a soustřeďte se na zdravou, vyváženou stravu). Na dostatečný příjem sodíku by měli dbát zejména sportovci, u kterých se společně s potem vyplavuje nejen sodík, ale i další minerály. Snadno tak může dojít k disbalanci minerálních látek v těle. Sůl je nezbytným ochucovadlem při vaření a pečení, a to jak slaných (cibulový quiche, květákové kari, ...), tak i sladkých jídel.
Nejhledanější v kategorii Přísady a ochucovadla
Název | Energetická hodnota (kcal) |
---|