Knedlík kynutý domácí se připravuje z bílé mouky a staršího pečiva, tradičně housek. Vše se dohromady smísí mlékem či vodou, vejci nebo jen žloutky, droždím a solí. Je také možné přidat i cukr, smetanu nebo různé bylinky.
knedlík kynutý domácí
Stav | tepelně zpracované |
Bílkoviny | 8,5 g |
Sacharidy | 44,5 g |
Cukry | 2,5 g |
Tuky | 2,3 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0,6 g |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | 1,9 g |
Sůl | 1,1 g |
Voda | - |
Vápník | - |
GI | |
PHE | 425 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Obecně je známo, že bílá mouka a pečivo, které jsou základními surovinami pro přípravu knedlíku, jsou chudé na vlákninu a výživné látky (minerály, vitamíny). Nabízí nám tedy jen „prázdné kalorie“, jenž nám prudce zvýší hladinu cukru v krvi, která se zas ale rychle sníží. Příliš častá konzumace takových potravin patří mezi příčiny rozvoje nadváhy i obezity a s nimi spojenými civilizačními nemocemi, například cukrovkou. Chcete-li si i přesto kynutý knedlík dopřát, pak k němu zvolte méně tučnou omáčku například rajčatovou nebo zeleninovou. Doplnit ho můžete i kvalitním libovým masem (hovězí, králičí, krůtí, kuřecí, ...) nebo jinou bílkovinou (Šmakoun, Robi maso, sójové maso).
Jste-li příznivci zdravého stravování, pak vás potěší recept na ovesný knedlík s celozrnnou žitnou moukou. Tyto knedlíky sice chutnají odlišně, ale jejich složení vaše tělo určitě ocení. Pokud jste zastánci nízkosacharidového stravování, pak pro vás máme tip i na lowcab knedlík, který nabízí hodně vlákniny a bílkovin.
Nejhledanější v kategorii Přílohy
Název | Energetická hodnota (kcal) |
---|