Brambory pečené v troubě patří mezi oblíbená jídla a dají se využít i jako příloha. Brambory jsou hlízy bohaté zejména na minerální látky – nalezneme zde hořčík, železo, zinek, měď, mangan, fosfor, jod, nikl, vápník i draslík.
brambory pečené v troubě
Stav | tepelně zpracované |
Bílkoviny | 2 g |
Sacharidy | 26 g |
Cukry | - |
Tuky | 3 g |
Nasycené mastné kyseliny | - |
Trans mastné kyseliny | - |
Mononenasycené | - |
Polynenasycené | - |
Cholesterol | - |
Vláknina | 2 g |
Sůl | - |
Voda | - |
Vápník | - |
GI | |
PHE | 88 mg |
Stav | syrové tepelně zpracované |
Bílkoviny | {{foodstuff.foodstuff.protein}} g- |
Sacharidy | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} g- |
Cukry | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} g- |
Tuky | {{foodstuff.foodstuff.fat}} g- |
Nasycené mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} g- |
Trans mastné kyseliny | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} g- |
Mononenasycené | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} g- |
Polynenasycené | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} g- |
Cholesterol | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} mg- |
Vláknina | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} g- |
Sůl | {{foodstuff.foodstuff.salt}} g- |
Voda | {{foodstuff.foodstuff.water}} g- |
Vápník | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} mg- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} mg- |
Alkohol | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} g |
Obecně jsou brambory poměrně nízkokalorické a přitom mají vysokou nutriční hodnotu, což se dá využít zejména při redukční dietě. Pokud však brambory pečete v troubě, je třeba počítat s tím, že z 20dkg porce syrových brambor po upečení zbyde jen malá hrstka, což každému nemusí stačit. Při pečení totiž dojde k odstranění velké části vody. Při dietě je výhodnější zvolit větší objem při nižší energetické hodnotě na 100g přílohy (brambory vařené v páře nebo ve vodě - nejlépe i se slupkou).
Brambory lze při pečení kombinovat s různými druhy zeleniny, hub nebo koření, aby byly pokaždé jiné a převzaly chuť dalších ingrediencí. Při pečení používejte olej určený pro vyšší teploty a brambory zpracovávejte nejlépe i se slupkou (vyšší obsah vlákniny). Abyste ušetřili kalorie, tak je vhodné použít pečící papír, který se jen lehce potře olejem. Brambory můžete zapéct i s různou zeleninou, například s cuketou.
Nejhledanější v kategorii Přílohy
Název | Energetická hodnota (kJ) | |
---|---|---|
354 | | |
474 | | |
890 | | |
471 | | |
384 | | |
1 458 | | |
478 | | |
1 036 | | |
1 218 | | |
649 | |